Otvorena izložba “Osjeti muzej” namijenjena za osobe sa invaliditetom

Tifa Tučić cijeli svoj život provodi sa različitim borbama i preprekama. Rođena je slijepa. zbog socijalnih i fizičkih prepreka kao osoba sa invaliditetom, ima ograničenu mogućnost za ravnopravno učestvovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima. U Muzeju istočne Bosne za osobe sa invaliditetom otvorena je izložba pod nazivom “Osjeti muzej”. Izložba je taktilnog karaktera, prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

drago mi je da dodirom mogu doživjeti eksponate. To je za mene kao osobu koja je od rođenja slijepa jedini i najbolji način da steknem predstavu kako eksponat izgleda” – ističe Tifa.

Izložba je praćena audio vodičem koji je prilagođen slijepim i slabovidnim osobama kako bi im bilo omogućeno samostalno praćenje izložbe. Audio opis će u velikoj mjeri poboljšati dostupnost i razumijevanje izloženih umjetničkih djela jer će svaki predmet biti detaljno opisan. Tako će slijepe i slabovide osobe dobiti jasniju predstavu o svakom eksponatu: njegovom izgledu, dimenzijama, boji, ukrasima, funkciji, porijeklu i historijskom kontekstu.

“Kroz sve ove eksponate posjetioci mogu saznati dosta i o umjetnicima i o nekim historijskim ličnostima i pjesnicima, historijskim događajima kao što je husinska buna… ovdje smo izložili eksponate koji su skulpture, reljefi, portreti i kompozicije u reljefu” – kazala je Vesna Isabegović, kustosica.

Vajarska djela iz umjetničke zbirke Muzeja istočne Bosne dio su ove izložbe. Postavljena su tako da budu fizički dostupna svakom posjetiocu sa mogučnošću njihovog dodirivanja bez opasnosti od oštećenja.

Smatramo novim strateškim planom na osnovu inkluzije koju želimo da praktikujemo da je to veoma značajan faktor tj. da uključimo manjine u sve društvene aktinosti tako da sve što je većini
građanstva dostupno da i njima bude” – naglasio je Ljubiša Veljković, direktor Muzeja istočna Bosna.

Od ove godine ovo će biti standardna inkluzivna praksa muzeja koja će se razviti i za druge marginalizovane grupacije u našem društvu. Izložba nije isključivo za slijepe i slabovidne osobe, a bit će otvorena do kraja mjeseca.

RTV Slon.