Otvorena izložba fotografija u povodu 30. godišnjice osnivanja Prve Tuzlanske brigade

U Ateljeu  „Ismet Mujezinović“ u Tuzli u organizaciji Muzeja istočne Bosne u saradnji sa UG Prva Tuzlanska brigada, Arhiva TK i Centra za kulturu Tuzla otvorena je izložba fotografija Prve Tuzlanske brigade od 16.5.1992-16.5.2022.godine.
Autor izložbe je Nermin Ibrić, kustos istoričar Muzeja istočne Bosne , koji je istakao da je izložba dokumentarnog karaktera priređena iz Historijskog odjeljnja Muzeja istočne Bosne Tuzla, Udruženja i boraca 1.tuzlanske brigade i Arhiva TK, a predstaljeno je 150 fotografija Prve Tuzlanske brigade od osnivanja do ratnih događaja i sukoba boraca na frontu.
Veliki galerijski prostor je bio prepun prisutnih ovom važnom događaju, a komandanti i prisutne starješine uz učesnike borce u ovoj brigadi su se pozdravljali i sa nestrpljenjem dočekali prikazivanje i početak programa uz video snimke o osnivanju i borcima , dobrovoljcima koji su stizali na mjesto gdje je formirana brigada , u naselje Paša Bunar u Tuzli.
U svom kratkom obraćanju prisutne su pozdravili tadašnje i sadašnje vlasti, komandanti , a među njima i prvi komandant Prve Tuzlanske brigade Ekrem Šehović je u svom obraćanju podsjetio:- Prva Tuzlanska brigada formirana je 16.5.1992 godine i ona je prva brigada Armije Republike BiH , a osnovana je odlukom Okružnog štaba za narodnu odbranu Tuzla na temelju tadašnjeg Ustava i zakona. Brigada je formirana u ranim jutarnjim satima na prostoru strelišta u tuzlanskom naselju Paša Bunar. Zaduženjem okružnog štaba Teritorijalne odbrane izabran sam za prvog komandanta, a rezervni oficiri bili su Jusuf Šećerbegović, Safet Husanović, Mirsad Fidahić, Slavko Peričević, Hajrudin Kunosić, Ivca Toplalović. Uz podršku Sekreterijata za narodnu odbranu podijeljena su oružja i municija formiranoj brigadi.Prvi bataljon je predvodio Mirsad Fidahić, Drugi bataljon Franjo Krešić. Kroz brigadu je prošlo preko 6000 evidentiranih boraca, od čega je 240 boraca poginulo, a ranjeno je oko 1700.Svi su zaslužili da ne budu zaboravljeni, istakao je između ostalog komandant Prve Tuzlanske brigade Ekrem Šehović.
U svom obraćanju tadašnji načelnik Tuzle, Selim Bešlagić je istakao , da nismo tada imali oružje, ali smo imali srce i viziju BiH.Danas se moramo boriti na drugi način za Bosnu i Hercegovinu, boriti se za Tuzlu kakva je bila 1992 godine.
Gradonačelnik Grada Tuzle , Jasmin Imamović se prisjetio prvog napada na Tuzlu 15 maja 1992 godine i formiranja Prve, Druge i Treće tuzlanske brigade. Danas 30 godina poslije uspješnogOdbrane prvog napada na Tuzlu, gradimo budućnost na istini, časno i sa poštovanjem se sjećajući se branilaca koji su položili svoj život za našu domovinu BiH , kao i svih civilnih žrtava rata uz obećanje da njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti i da ćemo gajiti i njegovati tradiciju antifašizma i zajedničkog života i tolerancije, naglasio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
I dok su prisutni razgledali izložbu, orila se galerijskim prostorom pjesma Prve Tuzlanske brigade , koja se upijala u dušu onih koji su preživjeli ratišta, ali i sječajući se svojih ratnih drugova koji nisu više među živima.
Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 21.5.2022, do kada se može pogledati.

Duška REBIĆ