Otvoren XIII Međunarodni seminar za profesore i nastavnike engleskog jezika

Međunarodni seminar za profesore i nastavnike engleskog jezika Tuzla English Language Teaching Seminar – TELTS 2024, održava se 11. i 12. maja ove godine u Behram-begovoj medresi.

Do sada je ovaj vid stručnog usavršavanja pohađalo nekoliko stotina nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Belgije. I ove godine će seminar koji traje dva dana okupiti više od stotinu nastavnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Behram-begova medresa je domaćin ovom prestižnom programu već trinaestu godinu u kontinuitetu, a organizira ga u saradnji s Muftijstvom tuzlanskim, Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Regionalnim uredom za programe engleskog jezika (RELO) sa sjedištem u Beogradu, te uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i Univerziteta u Tuzli.

Seminar je tokom svog postojanja ostvario uspjeh najviše zbog kvaliteta i obilja radionica, stručnog materijala i ideja koje su stavljene nastavnicima na raspolaganje i korištenje u nastavi engleskog jezika, ali i zbog toga što okuplja profesore iz cijele Bosne i Hercegovine i okruženja.

– Osjećamo posebno zadovoljstvo što smo već trinaestu godinu za redom domaćini jednog važnog programa za profesore engleskog jezika iz Bosne i Hercegovine, ali i čitave regije jugoistočne Evrope. Tu je veliki broj profesora, njih preko stotinu, imaju priliku učiti od vrlo stručnih profesora. Uče nove metodologije, načine, nove stilove podučavanja engleskog jezika – kazao je dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Dr. Hatunić je istakao važnost podučavaja novih metodologija učenja, a to je naročito važno u području engleskog jezika koji za nove generacije više ne predstavlja strani jezik, nego sredstvo i jezik međunarodne komunikacije.

– Drago nam je što zajedno sa Muftijstvom tuzlanskim, Ministarstvom obrazovanja i nauke TK-a, Pedagoškim zavodom, velikim brojem škola u BiH i van države te svakako sa Ambasadom i Vladom SAD-a realiziramo ovaj projekat. Želim naglasiti da je ovaj projekat u cijelosti podržan i finansiran od Vlade SAD-a putem Ambasade u Sarajevu, a što je samo jedan od nekoliko programa koje svake godine realiziramo u saradnji sa Ambasadom – naglasio je Hatunić.

Predavači na seminaru su američki profesori i stručnjaci iz područja metodologije nastave engleskog kao stranog jezika, te lokalni predavači koji su učestvovali u obrazovnim programima koje nudi Vlada SAD-a i Regionalni ured za programe engleskog jezika.

Ministar obrzovanja i nauke Tuzlanskog kantona dr. Ahmed Omerović podsjetio je na podršku koju Ministarstvo pruža u učenju engleskog jezika na području Tuzlanskog kantona.

– Engleski jezik je prvi strani jezik u osnovnim i srednjim školama. Prošle godine smo nabavili udžbenike za engleski jezik za sve učenike u osnovnoj školi. Ovaj seminar je prvorazredni događaj u obrazovanju obzirom da naše profesore i nastavnike engleskog jezika uče novim vještinama za podučavanje. Takođe je jedna dobra platforma za razmjenu iskustava – kazao je ministar Omerović.

Program služi učesnicima kao platforma za razmjenu iskustava, saradnju i umrežavanje. Ove godine se posebna pažnja posvećuje razvijanju vještina koje su potrebne nastavnicima i njihovim učenicima da ispune zahtjeve modernog obrazovanja i općenito života u XXI stoljeću, s posebnim osvrtom na primjenu vještačke inteligencije u nastavi engleskog jezika, društvene mreže i medijsku pismenost.

Frances Westbrook, predstavnica Američke ambasade u Sarajevu i direktorica Regionalnog ureda za programe engleskog jezika u Beogradu kazala je da se zalažu kako bi obezbjedili kvalitetu u nastavi predavanja engleskog jezika.

– Govorimo o trinaestom po redu seminaru za profesore engleskog jezika i cilj je da kroz jačanje vještina profesora i nastavnika engleskog jezika omogućimo sticanje vještina mladih ljudi koji će danas, sutra biti na tržištu rada kako bi imali veće šanse za kvalitetnije poslove. Ono što se postiže je jačanje vještina kroz poznavanje engleskog jezika kako današnjih mladih, tako i danas ili sutra novih lidera u njihovim zajednicama na bilo kojem polju, kako bi predstavljali čelne ljude u zajednicama iz kojih dolaze – istakla je Westbrook.

Svečanom programu otvaranja seminara danas su prisustvovali direktorica Regionalnog ureda za programe engleskog jezika (RELO) pri Američkoj ambasadi u Beogradu Frances Westbrook, ekspert za kulturu i obrazovanje pri Američkoj ambasadi u Sarajevu Elizabeta Delić, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dr. Ahmed Omerović, dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli dr. Nihada Delibegović Džanić, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, predstavnici drugih partnerskih institucija i učesnici seminara.

Amina Đulović – Tuzlarije