Otvoren centar za dojku UKC Tuzla (FOTO)

Univerzitetski klinički Centar Tuzla u cilju unapređenja i poboljšanja rezultata dijagnostike i liječenja karcinoma dojke danas je otvario Centar za dojku.

Otvaranjem ovog centra UKC Tuzla ujedinio je usluge iz oblasti rendgenskog slikanja dojki, ultrazvuka, mamografije, COR biopsija i punkcija pod kontrolom ultrazvuka, čime je proširen spektar usluga u oblasti dijagnostike oboljenja dojke.
Zadovoljstvo zbog širenja palete usluga u oblasti dijagnostike istakao je i direktor UKC Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić.

-U proteklom periodu u UKC Tuzla načinjen veliki napredak kada je u pitanju dijagnostika i terapija onkoloških pacijenata, a posebno pacijenata sa karcinomom dojke, rekao je doc.dr.Nešad Hotić . On je istakao i da je cilj Centra omogućiti bolju prevenciju, čime će se omogućiti rano otkrivanje karcinoma, a time i započeti liječenje u ranoj fazi bolesti.
Na konferenciji za medije je istaknuto da se prema statističkim podacima UKC Tuzla na godišnjem nivou uradi oko 2200 mamografija i više od 3000 UZ pregleda, kao i oko 250 punkcija pod kontrolom ultrazvuka. Na mjesečnom nivou se uradi 7 COR biopsija i dijagnostikuje do 6 novootkrivenih karcinoma dojke.

Otvaranjem Centra za dojku proširit će se i spektar dijagnostičkih pretraga, a pacijenti će primati sveobuhvatan, inovativan i saosjećajan tretman od iskusnih stručnjaka koji se bave promjenama i bolestima dojke.
U realizaciji projekta Centra za dojku svesrdnu pomoć pružila je i kompanija Avon koja je u okviru donacije renovirala jednu od čekaonica i poklonila ultrazvučni aparat.

-Ova kompanija od svog osnivanja, pa sve do danas, kao jedan od primarnih ciljeva svog postojanja ima osnaživanje žene. Tako da je cilj ove kompanije da kroz svoj humanitarni rad i konkretne donacije pruži pomoć u rješavanju različitih problema žena globalno, ali i u lokalnim zajednicama, a jedan od najvećih problema svakako je rak dojke, riječi su Dalibora Ratkovića, direktora prodaje kompanije Avon u BiH.

-Ove godine odlučili smo da uručimo donaciju UKC-u Tuzla u vrijednosti od 62.285,03 KM, a u sklopu donacije kompanija Avon je uručila novi ultrazvučni aparat i pomogla u realizaciji renoviranja kompletne čekaonice u Centru za dojku UKC Tuzla, rekao je gospodin Ratković, koji je zajedno sa predsjednicom Upravnog odbora UKC Tuzla, doc. dr. Muneverom Bećarević, presjekao vrpcu i zvanično otvorio Centar za dojku.

Nakon svečane ceremonije otvaranja Centra za dojku, u Hotelu Tuzla, je održan okrugli sto na temu “Karcinom dojke, njegovo dijagnosticiranje i liječenje”.

Učesnici okruglog stola su bili: internista, onkolog doc. dr. Jasmina Alidžanović, internista, onkolog dr. Dijana Koprić, specijalista radijacijske onkologije prim.dr.Hasan Osmić, specijalista patološke anatomije doc.dr.med.sc. Jasminka Mujanović Mustedanagić, spec.plastične hirurgije, dr. Azra Pašić, spec.plastične hirurgije, dr. Mirsad Šakambet, specijalista med. radiologije dr. Mensura Burina i specijalista med. radiologije dr. Hanifa Fejzić. Moderator okruglog stola bila je prof. dr. Fahrija Skokić.

(UKC Tuzla)