Otvoren 2. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Dekan Prehrambeno-teničkog fakulteta u Osijeku prof. dr. Drago Šubarić danas je Gradačcu otvorio 2. kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda s međunarodnim učešćem na kojem će biti predstavljeno 55 naučno-istraživačkih radova i iskustava iz pčelarske prakse.

Na kongresu učestvuje više od 200 članova akademske zajednice, predstavnika agencija, zavoda i institucija iz sektora poljoprivrede, zaštite zdravlja i životne okoline kao i iskusni pčelari iz BiH i zemalja regiona.

”Cilj kongresa je da ujedinimo akdemsku zajednicu iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja kako bi se to znanje upotrijebilo za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito”, istakao je predsjednik Organizacijskog odbora kongresa prof. dr. Midhat Jašić.

U uvodnim predavanjima predstavljene su teme vezane za stanje i zdravstveni problem u pčelarstvu regije Pelagonija u Makedoniji o čemu je govorio prof.dr. Boris Angelkov.

Prof. dr. Drago Šubarić je govorio o patvorenju meda i preporučio kupovinu na kućnom pragu od iskusnih i pčelara, ocjjenjujući kako nam takva kupovina daje kakvu takvu sigurnost.

”Radi se o velikom problemu patvorenja, jer je pohlepa i u ovoj branši dovela do toga da potrošači gube i ne dobiju proizvod koji očekuju i žele. Zbog ovog problema trpe i pravi pčelari. Prilikom patvorenja meda koristi se šećer, sirupi na bazi kukuruznog škroba i druge različite tvari koje mogu imati štetan utjecaj. Problem je i zagrijavanje meda i lažno deklariranje. Zbog svega toga je kupcima teško otkriti patvoreni med. Postoje metode za suzbijanje ove pojave poput zaštite proizvoda oznakom izvornosti, što znači da je proizvod kontroliran”, kazao je prof.dr. Šubarić.

Pčela je ugrožena i moramo slušati struku i nauku kako bi jednim multidisciplinarnim pristupom zaštitili pčele ali i naše zdravlje i životnu okolinu, poručeno je sa prvog dana Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u Gradačcu.

Prvog dana, u četvrtak, predstavljeno je 25 radova, a drugog dana u petak održat će se Okrugli stol na temu: ”Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu”.

Radovi i sažetci su štampani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.

Naučni radovi će biti predstavljeni u nekoliko oblasti: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

U organizaciju kongresa su uključeni Gradačački sajam d.o.o. Gradačac, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi FBiH i TK te instutucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva.

(Fena)