Otvoren 10. TFF, premijerno u BiH prikazan “Južni vetar 2 – Ubrzanje”

Bh. premijerom filma “Južni vetar 2 – Ubrzanje” Miloša Avramovića i ceremonijom svečanog otvaranja, večeras je u Bosanskom kulturnom centru TK počeo 10. jubilarni Tuzla Film Festival.

Zbog pandemijskih okolnosti TFF je hibridnog karaktera, putem online platforme www.tuzlafilmfestival.compublika će moći pogledati 120 filmova, dok će šest dugometražnih igranih filmova biti prikazano u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona i Narodnom pozorištu Tuzla.

– Uvršteni smo i na mapu evropskih festivala, već smo dugo internacionalni festival. Mi nismo prekidali kontinuitet bez obzira na koronu, mi smo se prošle godine potrudili i sve stavili online, ali nema festivala bez publike jer ta socijalna interakcija je nešto što se ne može ničim zamijeniti – izjavio je za Fenu  direktor TFF-a Boris Balta.

Premijernom izvođenju filma “Južni vetar 2 Ubrzanje” prisustvoa je i dio ekipe regionalnog filmskog hita koji dolazi u kina za dvije sedmice.

– Do sada smo imali priliku film da prikažemo na dva festivala, ovo je treći put. Drago mi je što je ovdje festivalska premijera u Bosni i Hercegovini. Sa nestrpljenjem očekujem reakciju publiku – izjavio je glumac Miodrag Radonjić iz filma Južni vetar 2 Ubrzanje.

Film Danisa Tanovića “Deset u pola” će u utorak 19.10.2021.  zatvoriti ovaj  festival, a prije projekcije filma u BKC TK će biti dodijeljene i nagrade najboljim ostvarenjima.