Otvaranje izložbe“ Breaking free“ u Ateljeu Ismet Mujezinović sutra u 18 sati

U organizaciji Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ i Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnim nasiljem u ratu u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla će biti upriličena uzložba pod nazivom „Breaking free“. Izložba je inspirisana borbom i snagom djece rođene zbog rata i njihovih majki koja traje skoro tri decenije.
Dosadašnja borba je trajala u tišini, pod velom diskriminacije, a danas se zajedničkim snagama i glasom su odlučili izaći i progovoriti o tami u kojoj su živjeli , a koju mnogi i danas žive.Izložba je posebno veliki poduhvat za djecu rođenu zbog rata jer kroz ovu izložbu nekoliko članova udruženja po prvi puta izlaze u javnost sa ovom pričom.
Izložba“ Breaking free“naglašava solidarnost empatiju, slobodu i jednakost izbora. Djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja jasno izražavaju svoj identitet „djeteta svoje majke“,nikada nisu i neće biti“ djeca neprijatelja“ .Njihove majke i sve osobe preživjele ratno seksualno nesilje nisu krive za to.
Idejni koncept izložbe razvile su Ajna Jusić i Mirna Omerčaušević , dok je autor fotografija i video rada Sakher Almonem, sirijsko-franc. umjetnik rođen 1986 godine.Nakon 12 godina profesionalnom plesnom karijerom u Siriji, Francuskoj Iaustriji počeo se baviti scenskom fotografijom.Inspiraciju za ovu izložbu rodila se kada ga je Darrel Toulon pozvao da učestvuje u projetu  „U ime oca“ koji je organizovan u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla.
Izložba se sastoji iz tri djela.Prvi dio izložbe su porterti djece rođene zbog rata na pozornici Narodnog pozorišta Tuzla.Drugi dio čine portret umjetnika koji su pričali  priče djece rođene zbog rata na pozornici Narodnog pozorišta Tuzla.Treći dio je video projekcija koja rezimira cjelovitu izložbu za koju je orginalnu muziku radio u izvedbi Norberti Waleya i Clare Luzia.
Izložbom se želi otvoriti prostor za vlastite odgovornosti u kontekstu posljedica rata i seksualnog nasilja.
Izložba ostaje otvorena do 30 novembra u terminu od 9 do 16 sati.
Duška REBIĆ