Otkazana hitna sjednica Doma naroda PSBiH o akcizama i PDV-u, nije bilo kvoruma

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj je danas trebalo da budu razmatrani izvještaji o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) i Zakona o izmjenama Zakona o akcizama, otkazana je zbog nedostatka kvoruma.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović konstatovao je da je prisutno svih pet delegata iz Kluba Bošnjaka i jedan iz Kluba Hrvata i da zbog nedostatka kvoruma nisu stečeni uslovi za njeno održavanje.

Na sjednicu nije došao nijedan delegat iz Kluba srpskog naroda.

“Prema tome, nemamo kvorum, nisu se stekli uslovi za održavanje sjednice i otkazujem sjednicu”, rekao je Izetbegović.

 

Podsjetimo, Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

 

Predstavnički dom je u martu ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o akcizama, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do 40 feninga po litru na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali uz amandman Dušanke Majkić, poslanice SNSD-a, da akcize budu ukinute na period od mjesec dana.

 

Zbog toga je neophodno usaglašavanje teksta predloženog zakona, a Komisija za usaglašavanje usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

 

Zakonom o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, predviđa se uvođenje diferencirane stope PDV-a.

 

PDV od nula posto primjenjivao bi se na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjeme i sadni materijal. Stopa od 22 posto bila bi primjenjivana na luksuznu robu.

 

PDV po dosadašnjoj stopi od 17 posto primjenjivao bi se i dalje na sve ostale proizvode i usluge.