Osnovna i srednja muzička škola u Tuzli sa radom počinje sljedeće školske godine?


Već je položen kamen temeljac za izgradnju Osnovne i srednje muzičke škole Tuzla na lokalitetu nekadašnjeg istog objekta. Ako sve bude teklo po planu učenici bi mogli u novu školu ući sljedeće školske godine.


Polaganju kamena temeljca su prisustvovali premijer TK, Kadrija Hodžić, predsjednik Skupštine TK, Slađan Ilić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i direktori Osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli, Nedim Suljić  i Dejan Milkunić.


Prema riječima premijera TK Kadrije Hodžića, Vlada TK izgradnjom ove zgrade daje značajan doprinos razvijanju umjetničkih vrijednosti i razvoju muzike na ovim prostorima. Ovim objektom otvaramo mladim, talentovanim ljudima mohućnost da se razvijaju na naslijeđu koje su utemeljili muzički staraoci. Obnova tradicije muzičkog staralaštva je podstrek daljem razvoju ove umjetnosti. Sa prvom fazom objekta Vlada je osigurala oko 1, 5 milion KM, tome je Fond za poticaj razvoja ILDP-a dodao 173, 50 KM, a Grad Tuzla 70.000 KM, čime je zaokruženo finansiranje konstrukcije za prvu fazu izgradnje ovog modernog objekta, naglasio je premijer Hodžić.


Kako je istakao ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, polaganje kamena temeljca je bitan dan u Tuzli, TK i cijeloj regiji jer će Tuzla dobiti moderan, funkcionalni, savremeni objekat koji će poslužiti razvoju kulture u našem kantonu. Danas počinju radovi, izgradnja i pokrivanje objekta, ugradnja stolarije i fasada, a rok završetka je 120 dana. Nakon toga nastavljamo da drugom fazom uradimo unutarnje radove i opremanje objekta, pa po okončanju ovih radova imamo zadatak da iznađemo sredstva za završetka cijelog objekta, naglasio je Baraković.


Kako je kazao, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, nakon zabrane rada u ruševnom objektu muzičke škole, objekat je srušen te su JU Osnovna muzička škola Tuzla i Srednja muzička škola „Čestimir Mirko Dušek“ realizovali nastavu u objektu OŠ „Centar“ u Tuzli. Ovom izgradnjom po prvi puta će Tuzla dobiti namjensku zgradu i građevinu za muzičku školu, a kamen temeljac je samo prvi korak, ali i put da 70.000 KM počinje prvim korakom, naglasio je gradonačelnik Imamović

Duška REBIĆ