Osamnaest dugih godina od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima

U Memorijalnom centru Potočari 2003.godine počeo je prvi ukop žrtava genocida, a te godine klanjane su tri dženaze i obavljen ukop za 969 žrtava genocida.

U okviru obilježavanja osamnaeste godišnjice otvaranja Memorijalnog centra,  ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić položio je cvijeće i odao počast ubijenim u genocidu u Srebrenici,  te se susreo  sa  predstavnicima Memorijalnog centra Potočari.

Tokom posjete potpisan je ugovor s upravom Centra o podršci radu te institucije. U pitanju je ugovor kojim će se dati mogućnost Memorijalnom centru da radi na poslovima izgradnje trafostanice za snabdijevanje električnom energijom.

“Razlog posjete jeste da potpišemo sporazume kojim ćemo jedan dio poslova za potrebe centra prepustiti Memorijalnom centru da ih naruči i izvede, a što se odnosi na izgradnju trafostanice, kojom će u poptunosti biti snabdijeven Memorijalni centar električnom energijom. Sa druge strane mi kako ministarsvo  mi ćemo nastaviti projekte koje smo započeli prošle godine , a to je  uređenje ovih trotoara i prilaznih prostora.” naglasio je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

“Pored toga ćemo posjetiti HO MFS EMMAUS koji se brine o starim i iznemogli licima na području Srebrenice, kao i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica. U  narednom periodu nakon konstituisanja  lokalne vlasti nastaviti razgovore za izgradnju potrebne infrastrukture u povratničkim naseljima” dodao je Edin Ramić

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Ševket Hafizović napomenuo je da podrška ministarstva uvijek tu te da je današnja posjeta još i važnija jer se događa na 18. godišnjicu od prve dženaze žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Prema dostupnim informacijama još uvijek se traga za više od 1.500 nestalih osoba sa područja Srebrenice, a svakog  11. u mjesecu, članice Udruženja  “Žene  Srebrenice” se okupljaju na Trgu slobode u Tuzli kako bi podsjetile na nedužno i stravično stradanje  njihovih članova porodice u genocidu 1995. godine u Srebrenici.