Oružane snage BiH dobile od SAD-a 21 višenamjensko vozilo

Oružane snage BiH od Vlade Sjedinjenih Američkih Država dobile su 21 višenamjensko motorno vozilo tipa M1152 i M1165, čija je vrijednost viša od 2.600.000 američkih dolara.

Tim povodom održana je ceremonija primopredaje vozila u kasarni OS BiH u Rajlovcu, gdje je ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio da SAD kroz ovu donaciju pomažu u ključnom zadatku – realizaciji pregleda odbrane, odnosno realizaciji programa reformi dostavljenih NATO savezu.

– Ovo je odlična prilika da se može preći u drugu fazu realizacije pregleda odbrane, a jedan od zadataka u drugoj fazi je svakako i modernizacija Oružanih snaga – rekao je Podžić.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson naglasio je da ukupan broj vozila koje su SAD donirale Oružanim snagama BiH sada iznosi 79, a to je projekt vrijedan više od 14 miliona dolara.

– Izgradnja kapaciteta Oružanih snaga da djeluju u miru je nešto u što SAD ulažu sredstva, da bi se ti kapaciteti poboljšali – istakao je Nelson, te pozvao nadležne u BiH da nastave provedbu reformi kako bi BiH ispunila standarde neophodne za evroatlantski put.

Kaže da kapitalne investicije koje SAD radi kada su u pitanju OS BiH trebaju postati kapitalne investicije poreskih obveznika BiH i poziva Vijeće ministara da ima na umu to i podrži ono što je neophodno da bi se to desilo.

Prisutnima na ceremoniji obratio se i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović rekavši da bilateralna vojna saradnja između Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, ali i između država, raste u kontinuitetu.

– Do kraja godine očekujemo isporuku četiri nova višenamjenska helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH – dodao je Mašović.

Navedena donacija 21 vozila je realizovana kroz Foreign Military Sales program pomoći Vlade SAD Bosni i Herecegovini.

Vozila će se koristiti za pružanje pomoći u kriznim situacijama, elementarnim nesrećama. Posade za ova vozila već su prošla obuku, a izvršena je i obuka osoblja za održavanje vozila.