Opozicija pokreće opoziv: Fikret Abdić već peti mjesec ne dolazi na posao

Predstavnici opozicionih političkih partija u Općinskom vijeću Velika Kladuša pokrenuće inicijativu za opoziv Fikreta Abdića, načelnika te općine.

Ovo su potvrdili predstavnici Stranke demokratske akcije, Nezavisnog evropskog saveza, Socijaldemokratske partije i Naše stranke, koji tvrde da će inicijativu podržati 15 općinskih vijećnika, te se nadaju kako će još jedan neophodan glas osigurati iz redova Demokratske narodne zajednice, koja s Abdićevom Laburističkom strankom trenutno obnaša vlast u ovoj lokalnoj zajednici.

“Jedan od glavnih razloga zašto smo se odlučili na ovaj korak jeste što već peti mjesec općinski načelnik ne dolazi na posao i ne radi ono za šta je izabran. Ne pojavljuje se u medijima i javnosti i zbog takvog odnosa prema građanima smatramo da je vrijeme ili da bude smijenjen ili da podnese ostavku i da Velika Kladuša ide u pozitivnijem pravcu”, kaže Suad Sulejmanagić, jedan od općinskih vijećnika, koji su pokretači inicijative.

Također, Abdiću se stavlja na teret da je izolirao Veliku Kladušu od institucija Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, zbog čega se u ovoj općini uopće ne realiziraju projekti s viših nivoa vlasti.

Opozicioni vijećnici tvrde da im Abdić nije prezentirao plan i program rada u naredne četiri godine, što je bio u obavezi, te se žale kako odluke i materijale koje priprema izvršna vlast dobijaju neposredno pred samu sjednicu Općinskog vijeća.

Inače, Abdić je na proteklim lokalnim izborima uvjerljivom većinom glasova građana osvojio drugi mandat za načelnika općine, a po pitanju opoziva se još nije oglasio niti on niti njegova politička partija.

Za pokretanje procesa opoziva neophodna je prosta većina u Općinskom vijeću, a nakon toga slijedi referendum putem kojeg građani odlučuju o tom pitanju.