Okončana prva faza izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli

Okončana je prva faza gradnje Roditeljske kuće u Tuzli i potpisan ugovor za realizaciju druge faze, a očekuje se da bi taj objekat mogao biti otvoren do kraja godine.

– Temelji su izliveni i sada prelazimo na montažu zidova. Objekat je montažnog karaktera i faktički zidovi će se montirati na temelje. Montažni zidovi će se raditi u inostranstvu i kada budu postavljeni prelazimo na treću fazu izgradnje, a to su oni fini radovi. Ukoliko sve bude išlo svojim tokom, a za sada ide, očekujemo do kraja godine otvaranje Roditeljske kuće u Tuzli – kazala je Feni glasnogovornica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Atifa Buldić – Bešić.

Udruženje se suočava s problemima poskupljenja građevinskog materijala. Cijene su za neke materijale skočile i za 500 posto, ali Buldić-Bešić dijeli optimizam da će Roditeljska kuća biti završena u planiranom roku.

– Napravit ćemo rekapitulaciju onog što smo do sada utrošili i onog što nam je potrebno za drugu i treću fazu izgradnje. Naši donatori su obezbijedili novac, ali je inflacija učinila svoje. Ipak, svi smo uvjereni da ćemo započeti posao uspješno privesti kraju – kazala je.

Roditeljska kuća će se prostirati na 400 kvadratnih metara prostora, imat će pet apartmana, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj…

Zahvaljujući Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt obezbijeđeno je 800.000 KM. Ogromnu podršku pružile su Islamska zajednica u BiH, UKC Tuzla, Vlada TK i Skupština TK, te ambasador Roditeljske kuće Miralem Pjanić, reprezentativac BiH.