Oko 30.000 državljana BiH mora se vratiti iz inozemstva jer nisu dobili azil

Bosna i Hercegovina očekuje povratak na hiljade svojih državljana kojima je odbijen azil u nekoj od zemalja Europske unije. Samo iz Njemačke se treba vratiti oko 3.300 ljudi.

U Readmisijskom centru u mjestu Salakovac kod Mostara sve je spremno za prihvat bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u domovinu. Oni ni nakon dugogodišnjeg izbivanja nisu ispunili uvjete za boravak u nekoj od zemalja EU, nemaju više pravo na ostanak i moraju se vratiti u BiH.

Sporazumom između BiH i Europske unije o readmisiji osoba koje borave bez dozvola prije deset godina BiH se obvezala da će ponovno prihvatiti svoje državljane koji ne ispunjavaju uvjete boravka na području države koja podnosi zahtev za readmisiju.

Za sada je sve prazno u mostarskom Readmisijkom centru koji može primiti do 100 osoba.
“Ovo je za sada jedini readmisijski centar u BiH i prilikom prihvata naši državljani odmah će dobiti svu potrebnu pomoć”, kaže za Deutsche Welle Edin Benjo, upravnik Readmisijskog centra u Mostaru.

Mnogi od domaćih migranata su izbjegli pred vihorom poslednjeg rata u BiH, mnogi od njih u potrazi za boljim životom i begom od siromaštva nakon liberalizacije viznog režima prodajući sve što su imali.
Kako će skorašnji stanari-povratnici prihvatiti novi život, kako kaže i sam upravnik Benjo, veliko je pitanje. Ali, 30 dana, na koliko imaju pravo boravka u Centru, relativno je kratko vrijeme za ponovan nastavak života u domovini nakon godina izbivanja.

Medžid Lipjankić, šef odsjeka u Ministarstvu za ljudska prava i izbeglice BiH, za DW kaže kako jedino iz Njemačke postoje tačni podaci – 3.300 bosanskohercegovačkih državljana nije dobilo azil i bit će vraćeno iz te zemlje u BiH.

“Nema pouzdanih podataka o tačnom broju, ali može se govoriti o približnom broju od 30 hiljada bosanskohercegovački državljana koji se trebaju vratiti. Od 2013. do kraja 2017. godine u BiH vratilo se 5.500 osoba. Ono što je sigurno je da je povećan broj povratka iz Švedske, Švicarske, Francuske, Austrije i Belgije, a najavljuje se i intenziviranje povratka i iz Italije”, kaže Lipjankić.

(Radiosaraejvo.ba)