Održani sajam „Tuzlanski dani meda i mlijeka“

Tuzlanski dani meda i mlijeka , koji su održani na Trgu slobode u Tuzli po drugi put uz organizaciju Pčelarskog društva Nektar Tuzla uz podršku Grada Tuzle i Turističke organizacije Grada Tuzle , okupio je 35 izlagača iz cijele BiH.Stigli su izlagači sa svih strana , iz Brčkog, Krajine, Bihača, Zvornika, Travnika, Orašja, Gunje i cijelog Tuzlanskog kantona.

Na posebno uređenim štandovima za ovu svečanost, poneki su na svojim štandovima istakli i medalje i druge nagrade koje su osvajali na sajmovima da bi ukrasili predstavljanje svojih proizvoda. Predsjednik Pčelarskog društva Nektar, Šefik Čivić ističe da su mnogobrojni izlagači izložili svoje proizvode kupcima, a osim meda nude i druge proizvode na bazi meda, sokove, čajeve , preparate za razne vrste bolesti, domaću radinost, rasadu za cvijeće i druge proizvode.
Cijene meda su visoke, a neki učesnici ne misle da skinu cijenu, jer kako ističu mnogo ih košta i proizvodnja i dolazak i odlazak sa sajma.Mnogi se zbog toga odlučuju za neke druge proizvode od meda ili čajeve , kreme , sokove ..

Među izlagačima koji godinama dolazi sa svojim proizvodima , medom i proizvodima od meda, čajevima i drugim preparatima je i Halil Kurtović iz Travnika .Cijene njegovog meda su 25 KM , a mnogi misle da bi trebao spustiti cijenu jer mnogi kupci nemaju šansu da kupe med, pa se opredjeljuju za neke druge preparate, kao što je matična mliječ , koja se preporučuje osobama kojima je opao imuni sustav i osobama koje se intenzivno bave sportom, a mogu ga koristiti i djeca i odrasli.

Na posebno uređenom štandu svoje proizvoder je predstavio Almir Alić iz Brčkog, koji već dolazi na sajam več četvrti put.Bavi se pčelarstvom već 20 godina i proizvodi med, polen, matičnu mliječ , izložio je i košnice .Proizvode od meda je plasirao u više različitih mjera, da je kupcima lakše da kupe  i odvoje manje novca za kupovinu .Pored meda nudi i druge različite proizvode , a čak i rojeve matica sa košnicama.

Merima Ahmičević je uključena u organizaciju Sajma i ovom prilikom je stigla sa mužem Sulejmanom , a već se bavi pčelarstvom od 20-25 godina , sa proizvodnjom najviše livadskog meda, šumskog i mješavinu od ova dva.

Obiteljsko pčelarstvo Biserović iz Gunje proizvodi med iz vlastitih pčelinjaka uz kontrolu kvaliteta, ali i matičnu mliječ, propolis, pelud i cvijetni prah.Proizvodi bagremov med , livadski, kestenov, lipov med od metvica, šumski , suncekrotov, med uljane repice, med od gloga, med od matične mliječi, da je na raspolaganju njih na izboru za više kupaca.

Abdulah Bikić i Munevera su došli iz Maoče , Brčkog Distrikta , te izlažu med, polen, propolis i matičnnu mliječ i istakli su na svom štandu više medalja koje su dobili za svoje proizvode.
Porodica Mitrović iz Lopara je predstavila Majevičke sireve raznih kvaliteta , Majevički dimljeni sir, masni sir, dimljeni sir zarac, nedimljeni masni sir .Kako je ostakla Duška Mitrović ,njena porodica se bavi proizvodnjom sira već 15 godina koje pravi sa mlijekom od 5 krava,već je njihov sir prepoznatljiv u tradiciji Majevice u svijetu, na sajmovima i sa našim proizvodima možete osjetiti tolpinu Majevice u svakom zalogaju ističe .

Pčelarstvo Rendić iz Brčkog je istakao svoje specijalno priznanje sa 6.Međunarodnog sajma , koji je dobio za najbolje ocijenjem med livadskog meda.
Rade Radovanović nudi Hercegovački med, a Obrt Salkić iz Gračanice nudi slatkiše, da se svi osvježe na kraju Sajma.

Direktorica Turističke zajednice Amra Jaganjac ističe, da je program nastavljen u Gradskom parku uz zabavu za djecu ,svakog vkenda tokom narednih dana da se zuabave uz bogat program , da zabavi mališane.Manifestacija će trajati do 20 maja.

Duška Rebić