Održana Svečana akademija u povodu obilježavanja 47.godina Univerziteta u Tuzli

U velikoj Sali Amfiteatra Univerziteta u Tuzli , uz veliku prisutnost bivših rektora, nastavnika , studenata i drugih održana je Svečana akademija u povodu 47.godina postojanja i rada Univerziteta u Tuzli.
Prisutne je pozdravila rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr. Nermina Hadžigrahić , koja je istakla povezanost historije Univerziteta sa historijom Grada .Ovom prilikom je izrazila zahvalnost osnivačima Univerziteta i tehničkom osoblju, a posebno se zahvalila Vladi TK i Gradu Tuzli koji daju doprinos u razvoju Univerziteta.

U ime Vlade TK čestitku Univerziteta u Tuzli uputio je premijer TK, Irfan Halilagić koji je čestitao svima rektorima, prorektorima, dekanima, svim nastavnicima i saradnicima ,bivšim studentima i sadašnjim njihov rođendan 47 godina poslovanja i rada Univerziteta u Tuzli.Premijer je posebno naglasio da je Vlada TK prvi i najvažniji partner kada su u pitanju nedavni i investicijska ulaganja u budućnost Univerziteta u Tuzli, to najbolje oslikava pristup Vlade TK Univerzitetu i značaj Univerziteta , naglasio je premijer Halilagić.

Baš u vrijeme obilježavanja 47 godina postojanja i rada Univerziteta u Tuzli , Univerzitet je dobio urbanističku saglasnost za početak aktivnosti u procesu gradnje Kampusa. Prema riječima gradonačelnika Tuzle, dr.sci.Zijada Lugavića , ovaj projekat će pružiti izuzetne uslove za razvoj grada Tuzle.Imamo velike planove u smislu prenamjene objekata , fakultet će se izmjestiti, prostori će se osloboditi pa ćemo ih iskoristiti za radionice , za obrte , stare zanate koji su idealni za razvoj grada Tuzle i za razvoj novih tehnologija, za mlade osobe praveći im uslove da ostaju ovdje.

Rektorica Hadžigrahić se zahvalila gradonačelniku Lugaviću na podršci te je istakla, da će se projektom izgradnje Kampusa omogućiti unapređenje nastavnog programa, istraživanje novih disciplina, jačanje veza između Univerziteta i lokalne zajednice.Izgradnja Kampusa predstavlja temelj za budući razvoj visokog obrazovanja , a u Kampusu će biti visokoškolske ustanove:Pravni fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Ekonomski fakultet, Filozofski fakultet, a takođe i formiranje objekata obrazovne djelatnosti-visokoškolskih ustanova, laboratorijski kompleks Mašinskog fakulteta, koji će donijeti benefite za grad, stvarati će nova radna mjesta, te dati ključni doprinos razvoju Zajednice i regije.

Na svečanom obilježavanju 47 godina obilježavanja postojanja i rada Univerziteta u Tuzli, svečano su dodijeljena Zlatne plakete najboljim studenticama i studentima Univerziteta u Tuzli.Ovom prilikom između 7. Zlatnih studenata Nadir Bašić proglašen je Zlatnim studentom sa prosjekom ocjene 10 i ovom prilkom je izjavio da svoju sadašnju budućnost vidi u Berlinu, a kasnije će se vratiti u svoju BiH koju voli najviše.

U okviru obilježavanja 47 godina Univerziteta u Tuzli pripremljen je kulturno muzički program koji su uz orkestar nastupili učenici Srednje muzičke škole Tuzla i postavljena je izložba pod nazivom „Arhetipično Emancipal“ prof.dr. Maje Dedić.

Duška Rebić