Održana prva sjednica Organizacionog i naučnog odbora Međunarodne konferencije „ Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici“

Povodom obilježavanja 27 godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Rektoratu Univerziteta u Tuzli održana je prva sjednica Organizacionog i naučnog odbora Konferencije „Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: socijalni, ekonomski , demografski i kulturni razvoj Srebrenice 1995-2022“.

Ovom skupu  su prisiustvovali  organizatori ovog skupa, predstavnici Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Sarajevu, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu .
Nakon prve međunarodne Konferencijje koja je održana prošle godine o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice( 1995-2020) u pripremi je i druga koja će biti održana 15 novembra 2022.godine u Tuzli.
Prema riječima rektorice Univerziteta u Tuzli,prof.dr. Nermine Hadžigrahić  „Mi trebamo na osnovu činjenica i dokaza podsjećati, prije svega mlade ljude u BiH na temeljne vrijednosti ljudskog života, , samo tako možemo graditi budućnost BiH.“
„Naši Univerziteti u Tuzli i Sarajevu sa drugim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i šire tokom konferencije 2022 će dati jedno novo svjetlo nad razjašnjenjem tog mračnog perioda i tog čina genocida koji je počinjen nad stanovništvom Srebrenice i okoline „–kazao je Rifat Škrijelj rektor Univerziteta u Sarajevu.
 Potpredsjednik naučnog odbora Konferencije , Rasim Muratović  je istakao , da će se konferencija fokusirati na nekoliko studija, koje će rasvjetliti posljedice genocida , na neke konkretne životne okolnosti sa kojima žive građani Srebrenice, kao što je ekonomski razvoj, demokratsku revitalizaciju. Bit će istražene i teme komunalne infrastrukture, povezanosti mjesnih zajednica , kao i razvoj i obnova međunacionalnog povjerenja.
Predsjednik Naučnog odbora konferencije, akademik prof.dr. Mirko Pejanović ističe, za  pripremu Konferencije smo odabrali pristup koji predstavlja inovaciju jer želimo da nauka napravi što je moguće valjaniji uvid u socijalno-ekonomski i društveno i kulturno stanje ljudi koji žive u gradu i opštini Srebrenice u kojima je bilo planetarno stradanje.
Podršku u održavanju Međunarodne konferencije , posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici pružila je i Vlada TK.
Kako je istakao premijer TK, Kadrija Hodžić , kroz ovaj naučno istraživački pristup mislimo da ovom našom podrškom možemo na najboplji način odgovoriti potrebama za osvjetljavanjem, za razvijanjem osjećaja za Srebrenicu i tematiku Srebrenice velike tame BiH.
Istraživači iz BiH i svijeta će do kraja maja prikupljati podatke, obrađivati ih i nakon recenzije i prihvaćanja Naućnog vijeća prezentovati javnosti i na taj način ostati će kao svjedočanstvo o ovom najužasnijem genocidu koji se desio nakon Drugog svjetkog rata.Piše: Duška REBIĆ