Održana promocija 53. broja časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik”

U okviru programa obilježavanja 25. maja – Dana odbrane grada Gračanica održana je promocija 53. broja časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik”.

Domaćini su bili: prof. dr. Omer Hamzić, glavni i odgovorni urednik Glasnika, Edin Šaković, član redakcije, te Senada Letić, kao moderator.

Ovo je tematski broj kojem smo dali naslov„1992. – trideset godina“, koji je u cjelini posvećen tridesetoj godišnjici nekoliko historijski prelomnih događaja, a koji su se u ovom prostoru odigrali u toj godini. Skoro sve ustaljene rubrike Časopisapopunjene su sadržajima posvećenim tim događajima – koji su najvećim dijelom, razumije se, promatrani iz ugla Gračanice. Pri tome smo se trudili da čitav ovaj broj, a i svaki prilog u njemu bude u funkciji boljeg razumijevanja prelomnih događaja za Bosnu i Hercegovinu u 1992. godini, ali i događaja koji su se odigrali u naredne tri ratne godine. Fokus je, prije svega, na tridesetoj godišnjici dva međusobno povezana historijska događaja: o referendumu za nezavisnost i međunarodno priznanje i početku napada (agresije) na Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i međunarodno priznatu državu kao i na odbrani njene nezavisnosti.Tako je i nastala ova publikacija koju, treba listati i čitati kao knjigu ili zbornik, uslovno pod naslovom „Bosna i Hercegovina 1992. – slučaj Gračanice“ ili „Knjiga o Gračanici (1992. – 1995.) – prilozi“

Upravo tako i otvaramo rubriku „Povodom“ prilogom pod naslovom „Kako se sjećati 1992. godine“ u kojem je autor prof. dr. Omer Hamzić, pokušao dati odgovor na pitanja iz naslova, prilazeći mu iz nekog svog ličnog tragičnog iskustva rata i teške porodične tragedije koja ga je zadesila. Slijede dva priloga u rubrici „Teme“ u kojima smo, prije prelaska na konkretan teren Gračanice u 1992. godini, pokušali spomenutim događajima i datumima dati širi historijski kontekst. U toj funkciji su prilozi „Bosna i Hercegovina od obnove državnosti do nezavisnosti“ prof. dr. Suada Kurtćehajića i „Podsjećanja i pouke“ prof. dr. Adnana Jahića.
U ostalim rubrikama skoro svi prilozi posvećeni su konkretnim događajima u prostoru Gračanice. U rubrici „Prošlost“ objavljujemo priloge pod naslovom „Formiranje i početak rada Ratnog predsjedništva opštine Gračanica“, autora Omera Hamzića i Kratkom hronologijom „Gračanica 1992. – 1995.“, koju je priredio Edin Šaković.

Rubrika „Građa“ ovoga puta podijeljena je na dva dijela. U prvom dijelu po prvi puta objavljujemo memoarske tekstove pod općim naslovom „Sjećanja“, a u drugom dijelu dokumente i arhivsku građu kojom na neki način potkrepljujemo ili dokumentujemoprezentirana sjećanja. Ovoga puta pod naslovom „Sjećanjaužeg rukovodstva Gračanice (1992. – 1995.“ objavljujemo memoarske tekstove sljedećih autora: Hazim Vikalo, predsjednik Opštine i Ratnog predsjedništva,„Civilna i vojna komanda Gračanice u periodu 1992. – 1995.“, Reuf Sokolović (rahm.), predsjednik Ratnog Izvršnog odbora Opštine, “Pravovremeno smo donosili najbolje odluke…” (ratne izjave i intervjui), Faruk Širbegović, dopredsjednik. Izvršnog odbora i komandant Civilne zaštite, „„Na prijeteću opasnost trebalo je odgovoriti sabrano i racionalno, ali hrabro i odlučno“, Osman Puškar, komandant Opštinskog štaba TO i Operativne grupe dva (OG_2) Armije BiH, „Od Opštinskog štaba TO Gračanica do Operativne grupe 2“, Ibrahim Nurikić, načelnik Opštinskog štaba TO i Operativne grupe dva (OG_2) Armije BiH, „Sjećanja na period organizacije otpora i odbrane od velikosrpske agresije(1992. godine)“ Faruk Huskanović, načelnika Stanice javne bezbjednosti, O ratnoj policiji i njenoj ulozi u odbrani Gračanice.

 

(radiogracanica.ba)