Održana književna večer i otvaranje izložbe posvećene Adilu Zulfikarpašiću

U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli u okviru predstavljanja Bošnjačkog instituta u Tuzli održano je veče posvećeno Adilu Zulfikarpašiću.

Ovom prilikom podržana je i promocija knjige „Put u Foču“Adila Zufikarpašića i „Bibliografija Adila Zulfikarpašića“, Narcise Puljek-Bubrić .Ovom književnom večeri prisustvovao je veliki broj publike, a prisutne je pozdravio i otvorio ovaj događaj prof.dr.Izet Šabotić sa Fiozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzl i izvršni direktor Centra za istraživanje moderne i savremene istorije , koji je bio i  moderator programa.
O životu velikog Adla Zufikarpašića govorila je Amina Rizvanbegović Đuvić v.d. direktorica Bošnjačkog Instituta , koja je napomenula prijatestvo Zulfikarpašića sa Mevludinom Ekmečićem kome su Centar za kulturu tada otvorli zajedničku izložbu prije nekoliko godina. Posebno je istakla zadovoljstvo što se ova večer održava u kući Ismeta Mujezinovića , prijatelja Adila Zufikarpašića.

Na svečanom otvaranju prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić , koji je istakao važnost ove večeri , zajedno se prisjetimo lika i djela Adila Zulfikarpašića , istinskog velikana našeg vremena , jednog od najvećih dobrotvora savremenog bh društva. Njegova ljubav prema istraživanju kulturnom i kulturnom naslijeđu i posvećenost društva napretku ostavili su neizbrisiv trag, Adil Zulfikarpašić bio je i političar, kustos, veliki filantrop koji je u svojim djelima obogatio našu bh zajednicu i ostavio nasljedstvo budućim generacijama. Adil Zulfikarpašić je jedan od najistaknitijih filanotropa u novijoj historiji naše zajednice, naglasio je gradonačelnik Lugavić.
O predstavljanje knjige „Put u Foču“ autora Adila Zufikarpašića i „Bibilografije Adila Zulfikarpašića“govorili su dr.Safet Budžović, ispred Instituta Sarajeva i prof.dr. Lejla Kodrić Zaimović ,Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i autor bibliografije Narcise Puljek Bubrić .
Amina Rizvanbegović Đuvić je poklonila dva izdanja knjiga Bošnjačkog Instituta direktoru Centra za kulturu Tuzla, prof.dr.Edinu Jahiću.

Ovom prilikom je održan i muzički program u kojem su nastupili Gradski vokalni ansambl Tuzlanke svojom pjesmom koje su oduševile sve prisutne.

Duška Rebić