Održana Javna tribina o situaciji u zdravstvu Tuzlanskog kantona

Na Javnoj tribini Tuzlanskog akademskog kluba koja je održana u prisustvu uglednih članova ovog kluba govorilo se o problemima zastupanja vlastitih interesa, dok su građani ostavljeni po strani ili su zanemareni.

Prema riječima prof.dr.Sadika Latifagića , predsjednika Udruženja građana „Tuzlanskog akademskog kluba“, da je zdravstveni sistem doveden na vrlo niske grane , a nekada je bio prestižan u čitavoj BiH , pa i u regiji , posebno UKC. Problema ima , rješenja se nude, Tuzlanski akademski klub nudi konkretna rješenja, ali im treba podrška građana i drugih udruženja, kako bi zajedno preduzeli konkretne korake.

Prof.dr. med.sc.Harun Brkić, neurohirurg ističe, da u Tuzli ne postoje urgentni centri , zašto se ne daje prostora da se raspisuju deficitarne specijalnosti po domovima zdravlja unutar kantona. Ne čuje se glas zdravstvenih radnika, oni su prvooptuženi, a niko ih ne pita za prijedloge rješenja šta da čine da se to promjeni. Jedan od ključnih problema zdravstva u Tuzlanskom kantonu je umješanost politike u zdravsveni sistem.

Kako je istakao prof.dr.Adi Rifatbegović hirurg plastične i rekonstruktivne hirurgije, neuređenost našeg političkog sistema dovodi do veoma čestih promjena u rukovodstvu u zdravstvenim ustanovama, te doprinosi velikim problemima i ne omogućava ljudima da rade svoj posao. Treba se izvršiti ozbiljna depolitizacija zdravstva i naše zakonodastvo uskladiti sa evropskim standardima, naglasio je prof.dr.Adi Rifatbegović.

Nikada nije kasno da se stvari krenu popravljati, te da je važno, da oni koji trebaju da preuzmu odgovorno i svojim znanjem i umijećem doprinesu poboljšanje situacije u zdravstvenom sistemu TK, poručeno je sa Javne tribine.

Duška Rebić