Održana 47. sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle

U Gradskoj upravi Tuzla, danas, u srijedu, 13.2., održana je 47. sjednica Kolegija gradonačelnika. Na sjednici je razmatran Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Zoning plana južne gradske saobraćajnice, prezentirane aktivnosti Gradske uprave na unapređenju saobraćajne infrastrukture u gradu Tuzli u 2019. godini, te razmatrani prijedlozi imovinsko-pravnih akata. Prostornim planom Grada Tuzle za period 2010. – 2030. godine predviđena je i trasa južne obilaznice za grad Tuzlu.

Zoning planom se obrađuje dio ove planirane saobraćajnice, koja ima i funkciju povezivanja sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povezivanja sa cestovnom infrastrukturom općine Živinice, čime bi se obezbijedilo značajno rasterećenje gradske saobraćajne mreže, skraćivanje udaljenosti do Međunarodnog aerodroma Tuzla i skraćenje puta iz Tuzle prema Sarajevu, za oko 10 km. U cilju definisanja prostornog koridora za izgradnju planirane saobraćajnice, Kolegij gradonačelnika je utvrdio Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Zoning plana Južne gradske saobraćajnice, koja se upućuje Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Predstavnici Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajdenica prezentirali su aktivnosti na unapređenju saobraćajne infrastrukture u gradu Tuzli, koje su planirane za realizaciju u 2019. godini. Tako su na sjednici predstavljeni projekti: Umirenje saobraćaja u naselju Stupine, sa izmjenom režima saobraćaja, Rekonstrukcija raskrsnice Tenis i Rekonstrukcija raskrsnice Livnica, kao i još neki infrastrukturni projekti manjeg obima. Realizacija većine predstavljenih projekata će početi odmah po uspostavljanju stabilnijih vremenskih prilika, jer su za neke od planiranih radova već potpisani ugovori sa izvođačima. „Cilj većine ovih projekata je unapređenje saobraćajne infrastrukture i povećanje bezbjednosti u saobraćaju, naročito bezbjednosti pješaka, jer su na ovim mjestima, kao što su raskrsnica na Stupinama, preko puta pijace, zatim kod Tenisa i kod Livnice, najčešće bili ugroženi upravo pješaci, a često smo upravo na ovim mjestima svjedočili i sudarima automobila“, izjavio je gradonačelnik Imamović.

U nastavku sjednice, Kolegij gradonačelnika je razmatrao prijedloge odluka o dodjeli u zakup poslovnih prostora neposrednom pogodbom Udruženju Bosfam, Udruženju likovnih umjetnika Oblik i firmi „INTRAG“ d.o.o. za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa inveliditetom. Prijedlozi odluka se upućuju Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

PREZENTACIJA AKTIVNOSTI NA UNAPREĐENJU SAOBRAĆAJNE INFRASTRUKTURE U GRADU U TOKU 2019. GODINE