Održana 28. sjednica Gradskog vijeća Srebrenika

28. redovna sjednica Gradskog vijeća održana je 31. oktobra u Srebreniku, a karakteristika joj je prilično obiman dnevni red i nekoliko bitnih usvojenih odluka, koje se prije svega odnose na razvoj privrede i poljoprivrede na ovom području.

Na samom početku sjednice Gradskog vijeća usvojena je Deklaracija o  osudi nasilja protiv civilnog stanovništva u pojasu Gaze i Izraelu i poštovanju zakonskih i humanitarnih obaveza. Vijećnici Gradskog vijeća podržali su i odluku koja se odnosi na pravo građenja na lokalitetu buduće privredne zone Tinja Gornja putem javnog nadmetanja – licitacije, što je jedan od bitnih i posljednjih koraka za stavljanje ove zone u funkciju.

Gradski vijećnici u Srebreniku podržali su i program poticaja poljoprivrednoj proizvodnji kojim su predviđena duplo veća sredstva za podršku poljoprivrednicima, a radi se o povećanju sa 100 000 na 200 000 KM po ovom osnovu. Usvojeni su i prijedlozi odluka: o Službenom glasniku Grada Srebrenika, odluke o odvodnji otpadnih voda, uslovima i načinu pribavljanja i raspolaganjima nekretninama kao i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o javnim raspravama, gdje će od sada minimalni rok trajanja javnih rasprava biti 15 dana umjesto dosadašnjih 30 dana.

Usvojeni su i nacrti odluka o građevinskom zemljištu, o upisu ograničenja prava raspolaganja, o načinu dodjele stambenih jedinica po principu neprofitnog socijalnog stanovanja, o nazivima ulica. Usvojen je i izvještaj o radu Sportskog saveza Srebrenik, kao i rješenje o imenovanju tri člana Gradske izborne komisije.

Grad Srebrenik