Održana 12. vanredna sjednica Vlade TK: Izmjenama zakona stvoriti preduslove za sigurniji boravak djece u školama

Kao što je to i najavljeno, u cilju stvaranja preduslova za što sigurniji boravak učenika u školama u Tuzlanskom kantonu, Vlada je danas utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

Ovim izmjenama stvaraju se pravne osnove za donošenje i drugih propisa kojima će se regulisati ponašanje učenika tokom školovanja, te ponašanje roditelja vezano za saradnju sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog asocijalnog ponašanja učenika.

Također, izmjene predviđaju i odgovarajuće kaznene odredbe, kao i potrebu stvaranja osnova za osiguranje i provođenje odgovarajućeg tehničkog i fizičkog obezbjeđenja u školama. Izmjene i dopune predviđaju i skoro donošenje drugog propisa koji će urediti kućni red u školi te obavezu roditelja da osiguraju da se dijete, tokom trajanja obaveznog obrazovanja u školi pridržava principa i pravila koje će taj propis definirati. Ovim izmjenama definiraju se kazne, od 500 KM do 1.500 KM, kao sankcija za roditelje koji ne postupaju u skladu sa propisanim obavezama.

Imajući u vidu neophodnost hitnog postupanja, prijedlozi zakona upućeni su u Skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

(tuzlarije.net)