Održan work shop “VATS u torokalnoj hirurgiji”


U orgnizaciji Udruženja  endoskopskih hirurga BiH, a uz suorganizaciji bolnice Foča i Medicinskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo održan je work shop “WATS  u torakalnoj hirurgiji “. Voditelj work shopa bio je doc. dr. Tomaž Štupnik, dr. med. načelnik Kliničkog odjela za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog  centra u Ljubljani, a predavači  su bili uvaženi stručnjaci iz Sarajeva, Tuzle, Banja Luke i Foče. Moderator work shopa bio je prof. dr. Milorad Bijelović iz Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice u Srbiji.


Prema riječima predsjednika Udruženja endoskopskih hirurga BiH, prof.dr. Samira Delibegovića, Udruženje kao organizator ima strateški cilj unapređenja medicinske struke nauke i prakse kroz povezivanje sa drugim regionom evropskim i  svjetskim medicinskim organizacijama. Profesionalni razvoj i cjeloživotno usmjeravanje predstavlja najbitniji elemenat struke i  zato mi kao Udruženje endoskopskih hirurga BiH nastojimo da kroz ovakav vid edukacije doprinosimo razvoju struke. Naše Udruženje svojim članovima pruža mogućnost za kontinuiranom  profesionalnom nadogradnjom, istražiti i uvođenjem novih dijagnostičkih i terapijskih metoda, istakao je prof. dr. Delibegović.  

Voditelj work shopa, doc.dr. Tomaž Štupnik , dr.med. nauka stručnih predavanja, u okviru praktičnog rada izveo je VAST (video assisted thoracoscopic sugary) lebektomija. Riječ je o metodi koja se izvodi kroz neoliko malih rezova uz pomoć instrumenata i kamere. Ovaj pristup rezultira manjom mogućnošću komplikacija u odnosu na otvorene lobektomije.


Doc. dr.T omaž Štupnik, dr.med. je instruktor uni portal VATS hirurg i kreator stimulatora za VATS, te načelnik Kliničkog odjela za torakalnu hirurgiju UKC Lubljana. Klinički odjel za torakalnu hirurgiju UKC Ljubljana je vodeći centar za torakalnu hirurgiju u Jugoistočnom dijelu Evrope.  


 Duška REBIĆ