Održan Sajam „Radom do zdravlja VI“ pred TC „Sjenjak“ u Tuzli

U organizaciji Udruženja „Snage žene“ i Opšte zadruge „Zelene mreže“ na platou ispred Tržnog centra „Sjenjak“ u Tuzli održan je je do sada najbogatiji sajam „Radom do zdravlja“. Mnogi građani grada Tuzle su žurili na sajam da razgledaju i da nešto kupe jer su predstavljeni proizvodi vrijedneh žena iz Srebrenice, Bratunca,Zvornika, Osmaka, Brčkog, Goražda, Vareša , Zavidovića, Trnove i Tuzle.
Na lijepoj lokaciji , pokraj glavne saobračajnice Tuzle uz posebno predstavljanje na lijepo uređenim štandovima šarolikost izloženih proizvoda dali su posebnost ove godine koji je priređen  po šesti put za žene, sa ciljem da se podrži žena, koja je bila i žrtva u ratno vrijeme , neke i logore preživjele i one koje žive u ruralnim sredinama da se radom i druženjem i psihički i na drugi način zaštite svoj život.
Prema riječima predsjednice Udruženja „Snage žene“ Branke Antić Štauber preko 20 godina radimo sa ovom grupom žena. U svojim lokalnim zajednicama, i kućnoj atmosferi, ali i zajednici ove žene pripravljaju različite vrste poljoprivrednih proizvoda , proizvedenih na poseban način , ekološki ispravan, predstavljaju na ovakvim sajmovima javnosti. Posebnost im je i druženje ,neke su pokazale da su se na ovaj način se riješile i trauma ali i prilika im je da dodatno ponešto zarade, jer na svojim štandovima su predstavile raznolike proizvode , pored meda i proizvode od meda, ljekovito bilje, sokove, ajvare, svježe povrće , koje mnoge žene proizvode na svojoj zemlji po tradicionalnoj recepturi.
Među izlagačima su i Mirzaha Huseinović i Mirsada Gušić iz Srebrenice koje su izložile i suhe kruške, pekmez, sokove, džemove od šljiva, maline, čajeve, salate i čajeve od od nevena, aronije, smokvin sisti ruže iz plastenika i sretne su kada dolaze na sajam , a stalno dolaze na sajam, kada se organizuje.
Fehrić Mevluša i Šerifa Salihović su stigle izt Liplja i pune tezge su sve prodale raznovrsnih proizvoda.
Željka Petrović svake godine dolazi na ovaj sajam iz Vareša i prodaje i magnete uz Vareške proizvode, meleme šumske i za vene , ukrasne boce i druge proizvode.
Halida Sandžak iz Potočara je zadovoljna uvijek, koliko god da proda, a nudi i kompote, čajeve i zdravu hranu .
Među učesnicima sajma su i proizvođači iz Tuzle, među kojima i predsjednica Muhiba Murić predsjednica Udruženja TISA, koja je ovom prilikom predstavila na štandu salate, ajvare , sokove, džemove feferone i uvijek je zadovoljna, kao i njen Tuzlak Hazim Pirić koji je jedan od najpoznatijih proizvođača meda i dugih pčelinjih proizvoda . Branko Čolić je prepoznatljiv uTuzli po likerima, ali i proizvodi i ajvare , ukrasne predmete, torbice da ukrasi dame koje mu stignu na štand da im ponudi.
Na ulazu sajma je i Vlado Pavić koji želi sa svojim raznovrsnim cvijećem koje proizvodi da ukrasi i ove godine cijeli ovaj događaj , pa makar i ne prodao ništa, ali je važno da učestvuje i da se zna da je vrijedan čovjek .
Piše: Duška REBIĆ