Održan prvi Tuzla internacionalni festival gitare „Guitar fest Tuzla”

Održan prvi Tuzla internacionalni festival gitare „Guitar fest Tuzla"

U Organizaciji Udruženja Eminent u sklopu Centra za kulturu Tuzla u Ateljeu „Ismet Mujezinović Tuzla održan je prvi Tuzla festival gitare „Guitar fest Tuzla“.

Cilj festivala je promocija i afirmacija polaznika mladih umjetnika, razmjenu znanja i druženja uz zvuke klasične gitare u kosmopolitskom gradu. Održana je promocija gitare, koncert najuspješniji polaznika masterclasse za sve one koji vole zvuke gitaru .

Tuzla je poznata po gitari i do sada nije imala svoj festival ,iako smo imali uspješne gitariste koji su osvajali prestižne nagrade na svjetskim poznatim festivalima.

„Ove godine smo odlučili da organizujemo prvi tuzlanski internacionalni festival u našem gradu, ali i da edukujemo mlade u Tuzli i da se družimo uz gitaru i da vidimo šta možemo uraditi i da naši učenici ne idu u inostranstvo po znanje, već da ih edukujemo uz predavače koje ćemo mi angožavati u sklopu festivala. Polaznika gitare ima mnogo , ali je važan danonoćni rad i individualni i pedagoški, ima veliki interes za gitaru koja je svaki dan popularnija. Nemamo koncerata i publike, pa smo odlučili da organizujemo ovaj projekat festivala gitare da realizujeno u februaru i vidjeti ćemo kako će se to odvijati zbog pandemije koja je sve poremetila „- izjavio je  organizator 1. Tuzla internacionalnog festivala gitare,prof.Elvis Sivčević.
„Festivalom ćemo da promovišemo mlade gitariste, radio sam sa 12 učenika mastreclasse koje sam edukovao, što mi je bilo zadovoljstvo u mom gradu i svaki put mi je jedno lijepo osjećanje da prenosim znanje  , pomješano sa emocijama na moje obrazovanje u Tuzli i prof.Predraga Stankovića. Tuzla ima jako dugu tradiciju jer je ime Predraga Stankovića i tradicija nije zamrla i nastavlja se“-istakao je svjetski gitarista Sanel Redžić.
Prvog dana festivala, otvorenje festivala priredili su koncert Elvis Sivčević i Boško Jović u Ateljeu „Ismet Mujezinović“, a drugog dana održana su predavanja za polaznike mastreclasse na kojem su predavači bili Sanel Redžić, Elvis Sivčević i Boško Jović.

 U večernjim satima su održane promocije gitare, koncerti najuspješnijih polaznika mastreklasse koji su izveli svoje najbolje kompozicije uz veliki broj publike koja je svakog posebno nagradila velikim aplauzom. U publici je bilo i mališana koji su se vrtili i cupkali nogama, koji još nisu stasali da nose gitaru, kao mali Edi koji je nakon nastupa brata uzeo njegovu gitaru i držao na krilu sa ponosom iako je bila veća od njega i zamišljao kako će na njoj svirati.
Na koncertu učenika masterklasse nastupili su: Danis Sitarević, Danis Aljić, Tarik Arifhodžić, Adi Arapčić Lamija Mujić, Adi Omerović, Edmir Begović , Armin Smajić i Muhamed Kuljanin koji su nastupali u izvođenju poznatih kompozicija i na kraju su dobili zahvalnice za kvalitet izvođenja i veliki aplauz od publike.

Piše:  Duška REBIĆ