Održan okrugli sto ”Korupcija u porodilištima i socio-psihološke posljedice na društvo” u okviru projekta Udruženja ”BABY STEPS”

Jučer je u Tuzli održan Okrugli sto ”Korupcija u porodilištima i socio-psihološke posljedice na društvo” u okviru projekta Udruženja ”BABY STEPS”.

U BiH prisutni su problemi u svim porodilištima, a to su loši uslovi za porod i loš odnos prema porodiljama, tvrde iz Udruženja ”BABY STEPS”.

Do korupcije u porodilištima  dovodi loše ophođenje prema porodiljama. Istraživanje ovog Udruženja pokazalo je da je polovina poroda u našoj zemlji je započela i završila s korupcijom.

Godišnje u BiH bude oko 30 hiljada poroda. On bi trebao biti svečan čin i porodilja odlazi s takvom percepcijom u bolnicu. No, u velikom broju slučajeva ne bude tako, a porodilje svoja iskustva često prenose tek psiholozima. Ne radi se samo o fizičkoj boli koju porodilja osjeti. Do sada se o problematici porodilja nije mnogo znalo, i porodilje su uglavnom šutjele, što je dovelo do povećanja korupcije.

Na okruglom stolu u Tuzli  osim stučnjaka iz oblasti psihologije i sociologije, prisutni su bili i predstavnici institucija, UKC-a Tuzla i Ministarstva zdravstva.

Cilj je da u budućnosti ima sve manje negativnih iskustava iz bh. porodilišta i da uistinu ona budu mjesta gdje počinje novi život