Održan koncert „Saz i sevdah na Panonici“

U organizaciji Udruženja sazlija „Avdo Vrabac“ iz Tuzle u okviru Ljeta u Tuzli održan je koncert „Saz i sevdah na Panonici koji je održan na platou neolitskog naselja Sojenica na Kompleksu slanih jezera Panonike. Ovaj događaj je pored ljubitelja sevdaha okupio i druge turiste koji su se vraćali sa kupanja, a opkolili su cijeli plato u ovom lijepom ambijentu Panonike.


Na koncertu sevdaha nastupilo je 12 muzičara i pjevača koji su svojim instrumentima i glas željeli da podsjete prisutne da ne zaborave da ova pjesma nije u sjeni, što je i sa otvaranja istakla i voditeljka i novinarka programa, Erda Redžepagić.


Ovaj događaj je uljepšao direktor JKP Pannonika Tuzla, Maid Porobić, koji je bio zadovoljan u duši i kao direktor i kao muzičar ovim događajem koji je snimao na svojoj klavijaturi, cijeli događaj i pjevače koji su osmislili ovu manifestaciju, da uljepšaju „Ljeto u Tuzli“sa bosanskom pjesmom.


Muzika i pjesma je uljepšala cijeli prostor jezera u koja se utapala pjesma sevdalija, za podsjećanje na pjesme koje su se nekada pjevale, a neke i izvađene iz sahare iz duše sazlija koji baštine bosansku pjesmu.


Kako je istakao Murat Vrabac, predsjednik Udruženja sazlija“Avdo Vrabac“Tuzla, sazlije su stalno aktivne, okupljaju se i druže, putuju na razne manifestacije i nastupaju sa bosanskom pjesmu.


Duška REBIĆ