Održan koncert gitarista iz Beograda i Sarajeva u okviru Sedmice gitare Tuzla Guitar Week

U Hrvatskom kulturnom centru Tuzla u okviru Sedmice gitare Guitar Week drugog dana su publici su se predstavili dvojica izvrsnih gitaristaiz Beograda i Sarajeva, mladog gitariste Pavla Filipovića i Đanija Šehua.
Ovom događaju klasične muzike je prisustvovala mnogobrojna publika svih generacija , oni najmlađi su cupkali i vrtili glavom u koju su upijali svaki zvuk gitarista koji su na izvanrednoj bini Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli nastupali. Posebnost je bila njihova neka specifičnost i u izboru kompozicija i o izboru kompozicija koje su izvodili na gitari i posebno nagrađivani burnim aplauzom.
Koncert je otvorio mladi gitarista Pavle Filipović iz Beograda , koji je izveo kompozicije klasične muzike iz svog repertoara. Mnogo volim svirati romantizam , mada sam nešto zapostavio vraćam se i na renesansu i kompozicije 21 vijeka, ističe Filipović, koji je dobitnik značajnih nagrada i takmičenja u Srbiji i inostranstvu. Pavle Filipović je rođen 1995 godine u Beogradu, gdje je završio MŠ “Josip Slavenski I master studije FMU u Beogradu u klasi profesora Darka Karajića , kao najbolji student odsjeka.Kako ističe Filipović , po prvi puta boravi u Tuzli u divnoj atmosferi koja će mu ostati u lijepom iskustvu.

Profesor gitare Đani Šehu je iz svog repertoara na gitari predstavio kompozicije baroka koje voli svirati pa se odlučio i za ovaj koncert , a voli svirati i djela španjolskog kompozitora Isaka Albineza, Franceska Tarega i drugih. Kako ističe voli kamernu muziku koju muzicira sa svojim bratom koji svira flautu. Đani Šehu je i solista glazbenik koji je nastupao  u brojnim zemljama.

Đani Šehu je profesor i iskusni gitarista koji je rođen u Sarajevu 1980 godine gdje je je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje.Po završetku srednje škole, započinje studije gitare u Parizu u klasi prof. Rafaela Andie.Diplomirao je 2006 godine na koncertnom odsjeku za gitaru u klasi profesor Konrada Rogossnika i prof Aleksandra Swetea  gdje stiče zvanje magistra 2010 u klasi prof. Aleksandra Swetea.
Usavršavao se na brojnim seminarima i majstorskim kursevima kod svjetski priznatih profesora i umjetnika. Kao solista i muzičar, nastupao je u BiH , Hrvatskoj, Sloveniji , Crnoj Gori, Austriji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj , Japanu, Danskoj, Španiji .Sarađivao je sa Sarajevskom filharmonijom , Dubrovačkim gudačim kvartetom . Aktivno održava koncerte , majstorske kurseve, te učestvuje kao predavač i član žirija na festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu.Osnivač je i direktor Sarajevo Internacional  Guitar Festival –a , te internacionalne ljetne škole gitare “SICF summer school.
U okviru Sedmice gitare održane su i majstorske radionice kada su individualnu nastavu sa učenicima održali prof.Sanel Redžić, Tal Hurwitz, Đani Šehu i  Elvis Sivčević.
U nastavku Semice gitare 4.avgusta u 20:30 sati će se održati Večer kamerne muzike na kojoj učestvuju Elvis Sivčević i Vedrana Šimić (gitara i glas) i Sanel Redžić gitara i Andrea Nikolić, violina.
U Tuzlu je stigao 21 učesnik iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Portugala , Bugarske , Argentine.U sklopu Sedmice gitare osim koncerata , majstorskih radionica i orkestra gitare koji se održavaju u međunarodnoj galeriji portreta Tuzla i Domu mladih, planirani su i Dani graditelja gitare koji će se održati u Kući plamena mira u Tuzli.
Piše: Duška REBIĆ