Od ponedjeljka Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u TK, a od 19. septembra Generalni štrajk

Više od pet hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu, od ponedjeljka stupa u štrajk. Na ovaj korak su se odlučili, zbog, kako kažu, nerazumijevanja Vlade kantona, koja im ne želi povećati satnicu sa 2,5 na 3 KM. Sindikat je u maju poslao zahtjev prema resornom ministarstvu za izmjenu Kolektivnog ugovora, međutim, odgovor iz Vlade tada nisu dobili, zbog čega od naredne sedmice stupaju u štrajk upozorenja.

“Plata ljekara u prosjeku ne prelazi 2000 KM. Da biste vi zaradili više od ovoga, morate provesti 90 noći u Kliničkom centru u dežuri, ako ste medicinska sestra, morate provesti 140 dana od svoje porodice da biste dobili svoj dodatak na platu” – kazao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u FBiH.

Sve ovo bili su razlozi za odluku o pokretanju štrajka, s obzirom da, kako kažu iz Sindikata, odgovor iz Vlade još uvijek nisu dobili. Ukoliko ne postignu dogovor sa vlastima, štrajk upozorenja koji će trajati svakoga dana do 16. septembra, po pola sata, već 19. bi mogao prerasti u generalni. To će značiti i promjene u pružanju usluga pacijentima.

“Štrajk upozorenja će tako biti organizovan da će zdravstveni radnici koji idu na pauzu za doručak će to koristiti kao izraz protesta, a kompletna zdravstvena usluga neće biti obustavljena ni u tom periodu štrajka. Kada je u pitanju generalni štrajk, hladni operativni program će biti prekinut osim onog dijela koji zahtjeva hitne reakcije i sve hitne opreacije” – dodaje Latifović.

Kao glavnog krivca za cjelokupno loše stanje u zdravstvu, Sindikat navodi aktuelnu vlast. Ističu da bi zbog toga štrajk mogao biti samo početak još većih problema.

“Ljudi koji treba da rukovode zdravstvenim sistemom, ne poštuju ni norme ponašanja, a kamoli zakonske akte. Ako bude ovakva Vlada i ovakav Zavod, ovaj štrajk će nažalost biti jedan slijed događaja” – kazao je Esad Brkić, šef Odjeljenja za intenzvinu terapiju Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla.

Ranije je, ministrica zdravstva u izjavi za TV Slon kazala da zahtjevi zdravstvenih radnika za sada ne mogu biti ispunjeni, ali da će u narednom periodu nastojati postići dogovor.

“Ono što je činjenica je da Sindikat radnika zaposlenih u zdavstvu potpisao ugovor koji je na snazi do kraja ove godine. Oni se jesu obratili sa zahtjevom da se radi aneksiranje ugovora, ali s obzirom da su u toku pripreme za izbore, Vlada će biti u tehničkom mandatu, nećemo imati Skupštinu koja će to moći u slučaju dogovora reagovati, nećemo biti u mogućnosti prema Skupštini poslati finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, na koji ona treba dati saglasnost” – kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva.

 

Ukoliko zahtjevi zdravstvenih radnika ipak budu ispunjeni, to će značiti povećanje plate između 17 i 20 posto, zavisno od  kategorije i koeficijenta.