Od danas počinje isplata naknada majkama porodiljama

Danas će započeti isplata naknada majkama koje su mališane na svijet donijele od prvog aprila  2021. godine do prvog aprila 2022. godine, dogovoreno je to na ranijem radnom sastanku  premijera TK Irfana Halilagića, ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Mirsada Muhamedbegovića i ministra finansija Suada Mustajbašića.

Pravo na ovu jednokratnu naknadu, u pojedinačnom iznosu od 996 KM, do sada je  ostvarilo 460 majki, odnosno onoliko koliko je podnijelo zahtjev i koliko je obrađeno. Njima je za isplatu u ponedjeljak osigurano ukupno 465.000 KM.

Iako je rok za predaju zahtjeva za naknadu istekao 30. juna, iz Ministarstva najavljuju da će taj rok biti produžen. Time će i ostale majke, koje do sada nisu predale svoje zahtjeve, a koje su djecu rodile od 1.aprila 2021., do 1. aprila 2022.godine imati pravo da u narednom periodu predaju zahtjeve za naknadu. Cilj produženja roka jeste da se svim majkama koje su rodile u spomenutom periodu omogući konzumiranje ovog prava, a za što su Budžetom TK predviđena sredstva.

Kada su u pitanju mjesečne naknade za majke koje su djecu rodile od 1. aprila 2022.godine do danas, u toku je obrada i unos podataka.