Od 2018. godine ukupno 1.328 osoba dobrovoljno vraćeno iz BiH u zemlje porijekla

Potpomognuti dobrovoljni povratak i reintegracija (Assisted Voluntary Return and Reintegration – AVRR) je program koji već neko vrijeme provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a od početka 2023. godine 15 osoba je apliciralo za ovaj program, dok su se četiri osobe vratile u svoje zemlje porijekla i to u Burundi i Pakistan po jedna i dvije osobe u Kinu, potvrđeno je Feni iz IOM-a.

AVRR program pruža administrativnu, logističku, finansijsku podršku migrantima, uključujući pomoć u reintegraciji, za one koji ne mogu ili ne žele ostati u zemlji u kojoj se nalaze i koji se odluče vratiti u svoju zemlju porijekla.

Svi povratnici neposredno po odlasku iz BiH dobijaju određenu novčanu pomoć, a u saradnji sa IOM AVRR timom u zemlji porijekla asistencija se nastavlja i po povratku. Važan aspekt programa je stvaranje preduvjeta za uspješnu reintegraciju u lokalnoj zajednici nakon povratka.

– S tim u vezi, sa svakim pojedincem se radi na kreiranju individualnog plana reintegracije koji osobi omogućava da po povratku određena novčana sredstva iskoristi za pokretanje malog biznisa, školovanje, liječenje i stanovanje – pojašnjavaju iz IOM-a.

U 2022. godini 128 osoba iz BiH se dobrovoljno vratilo u svoje zemlje porijekla kroz IOM AVRR program. Najveći broj povrataka realiziran je u Indiju, Pakistan i Kubu. Program se u BiH provodi od 2018. godine i do danas je ukupno 1.328 osoba dobrovoljno vraćeno u svoje zemlje porijekla.

Migracijska situacija u Bosni i Hercegovini je, po ocjenama IOM-a, trenutno pod kontrolom, a u okviru četiri privremena prihvatna centra trenutno je smješteno 1.056 migranata.