Od 20. decembra u Srbiju samo s negativnim PCR testom

Za ulazak u Srbiju od 20. decembra bit će neophodan negativan PCR test, a ta bi mjera, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, mogla potrajati do 10. januara 2021. godine, odlučio je u ponedjeljak Krizni štab srbijanske vlade za borbu protiv koronavirusa.

Kako je poslije sjednice najavila članica štaba i ministrica rada i socijalne zaštite dr Darija Kisić Tepavčević, državljanima Srbije koji na granicu dođu bez negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, bit će, slijedom ustavnih prava, omogućen ulazak, ali uz obveznu desetodnevnu karantenu, koja može biti i kraća ukoliko se u međuvremenu testiraju, a uzorak bude negativan.

Aktuelne mjere za suzbijanje epidemije ostat će na snazi do petka 18. decembra kada će Krizni štab ponovno zasjedati i odlučiti o mogućem korigiranju mjera, saopćila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela ocjenu štaba kako su dosadašnje mjere – posebno zabrana rada svih ugostiteljskih i uslužnih objekata, te tržnih centara poslije 17 sati, izuzev apoteka, trgovina hranom i benzinskih postaja, dale rezultate pada broj novooboljelih.

Za sve strane državljane obavezan PCR test pri ulasku u Srbiju bit će neophodan od 20. decembra najvjerojatnije do 10. januara 2021. godine, što će, kako je objasnila Kisić Tepavčević, ovisiti o epidemiološkim pokazateljima i efektima primjene mjera, prenosi Hina.

(RTV Slon/Fena)