Od 1. januara refundiranje troškova za sve koji osnivaju firme u TK

Vlada Tuzlanskog kantona od 1. januara iduće godine svima koji osnuju privredno društvo, odnosno firmu, ili obrt refundirat će troškove registracije. Prva je to olakšica ovakve vrste u Federaciji BiH kojom se prave bolje prilike za buduće privrednike.

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku je daleko od idealne države za osnivanje firme ili obrta, s obzirom na to da samo u odnosu na zemlje regije imamo znatno više parafiskalnih nameta. Konkretno u odnosu na Srbiju, imamo ih tri puta više, a dva puta više nego Hrvatska.

Na državnom nivou do danas ništa konkretno nije učinjeno kako bi se parafiskalni nameti umanjili. Ideje na lokalnim nivoima postoje, ali je dosad konkretan korak jedino napravio Tuzlanski kanton, koji će od januara iduće godine biti prvi u Federaciji BiH koji je uveo refundiranje troškova budućim vlasnicima privrednih društava ili obrta.

Pola miliona konvertibilnih maraka  osigurano je u Budžetu TK za refundiranje troškova parafiskalnih nameta za sve osobe koje odluče osnovati firmu ili pokrenuti vlastiti obrt.

Isplata podsticaja vršit će se od 1. januara 2022. godine posredstvom Ministarstva finansija TK, koje je zaduženo za refundiranje troškova parafiskalnih nameta.

“Nastojat ćemo da svim privrednim subjektima koji se osnuju tokom naredne godine izvršimo povrat uloženih sredstava iz budžeta Tuzlanskog kantona. Trenutno smo u fazi završetka podzakonskog akta, čime ćemo sve definisati. Nastojanja su da to budu privredni subjekti, a voljeli bismo da finansijski obuhvatimo i obrtnike, odnosno sve one fizičke osobe koje se registruju kao obrtnici pri jedinicima lokalne samouprave. Cilj nam je da i oni budu obeštećeni za taj dio osnivanja i na taj način im pomognemo u prvim koracima privredne aktivnosti”, kazao je za Klix.ba Vedran Lakić, kantonalni ministar finansija.

Parafiskalni nameti registraciju firme povećavaju za 470 KM

Naplata različitih parafiskalnih nameta u TK povećava troškove registracije privrednih društava za 470 KM i obrta za 200 KM.

“Mi ćemo nastojati refundirati takse čije je plaćanje zakonski obavezno, a u obzir ćemo uzeti i sve ostale parafiskalne namete koji su određeni zakonima prilikom osnivanja privrednih društava, odnosno obrta. Kada je riječ o procedurama, one će biti najjednostavnije, uz podnošenje dokumentacije i dokaza o osnivanju. Na osnovu toga izrađivat će se rješenja o povratu sredstava, a novac će se isplaćivati direktno iz Minisatrstva finansija TK”, pojasnio je Lakić.

Izvor/ Klix