Očekivana poskupljenja namirnica za ovo doba godine

Dok građani pažljivo planiraju kupovinu potrepština u skladu sa mjesečnim primanjima, cijene osnovnih životnih namirnica polako, ali sigurno rastu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno donedavno je koštalo marku po kilogramu, a sada košta 1 marku i 10 feninga, dok je cijena ulja sa dvije marke porasla na 2,20 KM po litru. Iz Kluba potrošača TK tvrde da poskupljenja u ovo doba godine nisu neočekivana.

“Treba napomenuti da je ovo doba godine kada je normalno da ti proizvodi imaju malo veću cijenu i obično njihove cijene u ovom periodu do februara znaju da rastu a onda u martu aprilu kad se čiste silosi za prihvatanje nove žetve od iduće godine opet padaju”, tvrdi Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK.

Rast cijena osnovnih životnih namirnica posebno je pogodio one koji su u vrijeme pandemije ostali bez posla i osnovnih primanja. Neki od građana još uvijek nisu primijetili nova poskupljenja, no u jednom su složni, ovo će ponovo biti udar na njihove novčanike.

Stručnjaci tvrde da nas ove zime očekuje povećanje nezaposlenosti odnosno veća blokada određenih kompanija, dok će neke biti i ugašene. Osim toga, bilježi se i značajno manji priliv sredstava iz dijaspore. Iako postoje rizici da će cijene nastaviti rasti zbog smanjenog uvoza, stručnjaci tvrde da se vjerovatno radi o kratkoročnim tendencijama poskupljenja.

“Nemamo još uvijek naznaku dugoročnih trendova. Zato što imamo na sceni, naročito u Federaciji BiH, deflaciju, dakle došlo je do pada potrošnje građanstva. Ovo znači da vjerovatno neće doći do tolikog poskupljenja tokom zime i nema nekih indikatora, naznaka koji bi vodili ka navedenom. Moguće da određene namirnice poskupe u kratkom roku međutim dugoročno posmatrano nema nekih tendencija zato što građani manje troše, privrednici manje investiraju”, ističe Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Borci za zaštitu prava potrošača ističu da imamo i fenomen ‘puzajućeg’ odnosno tihog poskupljenja, često bez ikakvog opravdanja. Upravo takva poskupljenja mogu proći neprimjetno kod građana dok obavljaju kupovinu, ali iznos na računu ih zna iznenaditi. Tako im preostaje samo da pažljivo kupuju i racionalno troše.