Obogaćivanje knjižnog fonda školskih biblioteka u TK

Sve osnovne škole s područja Tuzlanskog kantona u naredne tri godine imat će veći knjižni fond svojih biblioteka zahvaljujući zajedničkom projektu Pedagoškog zavoda TK i Rotary cluba.

Radi se o projektu “Razvijanje čitalačke kulture učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona“, tokom kojeg je cilj, prvenstveno, potaći čitalačku kulturu kod osnovaca.

Popunjavanje školskih biblioteka nedostajućim naslovima u vrijednosti od 190.000 KM, zatim organizacija obuke za nastavnike, te formiranje ili reorganizacija kutka za čitanje primarni su ciljevi projekta koji će u narednim danima zaživiti u svim osnovnim školama sa područja TK.

U prvoj godini realizacije u ovaj projekt, bit će uključeno 27 škola.

”U sljedeće tri godine će škole biti opremljene sa nekoliko stotina knjiga, vrijednosti oko 2.400 KM po školi, čime će izuzetno osnažiti knjižni fond škola u ovom kantonu”, kazao je direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča i naglasio da će pored toga praviti kutke za čitanje u onim školama gdje ih nema.

Po riječima predsjednika Rotary cluba Tuzla Samira Durmića u prvoj godini vrijednost knjiga je 32.000 eura i u narednim po 32.000 eura, a to su lektirni naslovi koji nedostaju po školama. Ostatak novca je za seminare za nastavnike.

Obuka za nastavnike počela je danas u prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona. Među ovih 27 škola je i OŠ ”Poljice”, a nastavnica ove škole Enisa Imamović, navela je da njihova biblioteka ima mali broj naslova, no ovim je projektom sada obogaćena sa 200 novih naslova.

Knjiga, u društvu 21. stoljeća sve više postaje prekrivena prašinom i pada u zaborav, gurnuta u stranu zbog savremenih medija, ali ljubav prema knjizi razvija se upravo u najmlađem dobu, podsjetili su iz Pedagoškog zavoda.

(Fena)