Objavljen prvi snimak Teslinog električnog kamiona (VIDEO)

Teslin električni kamion u serijsku proizvodnju bi trebao krenuti tek sljedeće godine, ali nova snimka s YouTubea pokazuje kako će to izgledati kad ove grdosije krenu voziti cestama. 

Na videu iz Kalifornije može se vidjeti prototip koji je projurio niz ulicu. Iako je snimka kratka, ono što se lako može zapaziti je tišina ovog kamiona u usporedbi s brujanjem koje bi očekivali od klasičnih šlepera. Dok je model kojeg je Elon Musk otkrio na premijeri imao malene kamere, ovaj je imao klasične retrovizore.

Usprkos ogromnim dimenzijama, kamion bi do 100 km/h trebao ubrzati za samo 5 sekundi. S punim teretom ubrzavat će za 20 sekundi, a kamion bi trebao imati i doseg od 800 kilometara. Uz tu verziju nudit će se i kamion s manjim baterijama koje će mu osigurati 480 kilometara s jednim punjenjem.

Sam kamion ima i jako puno elemenata sa automobila Model 3, pa tako svaki kotač pogoni motor Modela 3 (njih četiri), a i ekrani u kabini su kao oni u Teslinom obiteljskom autu. Za ovaj kamion razvili su i novi brzi punjač kojeg su nazvali ‘Megacharger’, a on će kamionima omogućiti oko 640 kilometara vožnje za pola sata punjenja baterija koje su smještene ispod kabine. Još jedna stvar iz Modela 3 je i sustav za autonomnu vožnju, koji je prilagođen većoj masi i dimenzijama kamiona. Iako će kamion na ceste stići tek sljedeće godine, Tesla već ima nekoliko stotina narudžbi za kamion.

(24sata.hr)