Objavljen javni poziv za učešće na Prvom Tuzlanskom festivalu slobode

Omladinski resursni centar Tuzla, DIS Teatar Banja Luka i Gradsko Kazalište mladih (GKM) Vitez ove godine, u martu, organizuju u Tuzli Prvi Festival slobode.

Cilj nam je okupiti u Tuzli, od 10. do 13. marta ove godine, mlade umjetnice i umjetnike iz Bosne i Hercegovine, čime ćemo potaknuti uključivanje mladih u aktivno rješavanje problema mladih, ali i na pružanje kreativnog doprinosa u osvješćivanju i istraživanju problematike te eventualnom predlaganju ideja i rješenja za buduće projekte.

Festival je selektivnog karaktera, a teme festivala su: suzbijanje govora mržnje, nacionalizma i ekstremizma, predrasuda, interkulturalni dijalog u BiH. Vaši radovi treba da budu u skladu s ovim temama.

Festival će trajati tri dana i konceptualno će se baviti pitanjem održivog interkulturalnog dijaloga u BiH: kroz video prezentacije (kratke, eksperimentalne i dokumentarne video snimke, crtane filmove), izložbe fotografija i meme-ova, karikatura i stripova, ulične performanse, pozorišne predstave, alternativu i street art), muziku (neobjavljene društveno angažovane pjesme), poeziju itd.

Festival je selektivan i nagradnog karaktera. Radovi će biti odabrani na osnovu pripadnosti temama.

Na zatvaranju TFS-a tročlani žiri odabrat će tri najbolja rada, bez obzira na njihovu vrstu, i dodijeliti im prvu, drugu i treću nagradu.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane mlade umjetnike da prijave svoj umjetnički i kreativni sadržaj za sudjelovanje na TFS.

Na festival svoje radove mogu prijaviti pojedinci i grupe (do 8 članova) sa svojim kreativnim uradcima. Svi zainteresirani mogu prijaviti igrokaze/performanse do 15 minuta, jednominutne filmove (dokumentarni, igrani, eksperimentalni, crtani …), jednominutne audiospotove, autorske pjesme, crteže,

fotografije, meme-ove, karikature i stripove kao i sve druge izričaje i kreacije audio-vizualno-scenskih umjetnosti.

Sve radove potrebno je dostaviti putem e-maila na: orctuzla@bih.net.ba, zaključno sa četvrtkom, 24. februara 2022. godine.

Tročlani žiri će ocijeniti radove, a najbolji će biti pozvati na završnicu TFS-a u Tuzlu (do nedjelje, 27. februara), kada će biti odabrani radovi koji ulaze u najužu konkurenciju, a oni najbolji će biti nagrađeni.

PROPOZICIJE

Učešća na prvom Tuzlanskom Festivalu slobode

1. Na prvi TFS mogu se sa svojim radovima prijaviti svi mladi (pojedinci i grupe do 8 članova), starosti do 30 godina

2. Radovi mogu biti:

Scenski igrokazi i performansi do 15 minuta;

Jednominutni filmovi (dokumentarni, igrani, eksperimentalni, crtani….), snimani: mobitelom, kamerom i sl;

Jednominutni audiospotovi;

Autorske kompozicije i pjesme;

Crteži, fotografije, meme-ove, karikature, stripovi; Kao i svi drugi izričaji i kreacije audio-vizualno-scenskih umjetnosti;

3. Radove u digitalnom formatu potrebno je dostaviti u što boljoj rezoluciji (nije eliminatorno), na e-mail adresu: orctuzla@bih.net.ba, najkasnije do četvrtka, 24. februara 2022. godine;

4. Organizator zadržava pravo korištenja svih pristiglih radova u promotivne svrhe.

5. Tri najbolja rada bit će nagrađena robnonovčanim bonovima. Prva nagrada će biti u vrijednosti 500 KM, druga 300 KM i treća 200 KM;

6. Organizatori će dodijeliti i nagrade za najinovativniji, zatim za najhrabriji i najkreativniji rad;

7. Konkurs je otvoren je za širu javnost

8. Uz radove, dostavite i prijavu, u Word ili PDF formatu koja treba sadržavati:

-ime i prezime autora ili udruge/umjetničke organizacije (obavezan je popis članova)

-podatke o autoru: kontakt, kratka biografija (maksimalno jedna kartica teksta) i portfolio (maksimalno 20 MB) ili poveznica na web-stranicu sa svim navedenim podacima

-naziv i opis rada: umjetnički koncept i opis rada

-film ili video uradak: prihvatljivi formati su MOV/MP4/MPG/AVI

-fotografije: JPG format, najmanje 254 dpi, 3000 piksela za dužu stranu, maksimalna veličina datoteke je 4 MB

-za forme crteža, meme-ova, stripova potrebno je dostaviti samo fotografiju uratka, ili link.

9. Svi selektovani učesnici Festivala će o tome biti obaviješteni od strane žirija najkasnije do nedjelje, 27. februara;

10. Sa svim selektovanim učesnicima će, a najkasnije do ponedjeljka, 7. marta biti dogovoreni tehnički detalji njihovog boravka u Tuzli.