Obilježeno 68 godina Arhiva TK uz Otvorena vrata arhiva i izložbu „Arhiv-svi smo mi“

Svečano obilježavanje 68 godina postojanja i rada Arhiva TK je počelo okupljanjem pred ustanovom Arhiva gdje su gosti razmjenjenjivali pozdrave i čestitanja uz ovaj značajni jubilej.

Među gostima bili su i Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva FBiH, Ivana Mijatović  ministrica kulture, sporta i mladih u Vladi TK, Šefko Sulejmanović , dobitnik nagrade Hasan Kaimija, predstavnici ustanova kulture, direktori Instituta za društvene i religijska istraživanja, članovi UO Arhiva, predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života TK.
Obilježavanje je počelo sa postavljenom izložbom „Arhiv –Svi smo mi“ čiji su eksponati fotografija sijali na zidovima cijelog arhivskog prostora i podsjećale na mnoge događaje koji su održani u dalekim godinama unazad pretežno iz obrazovanja i kulture. Svakako obilježavanje je pod sloganom „Otvorena vrata Arhiva“ .Uz obraćanje prisutnima su se obratili , Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva FBiH, ministrica kulture, sporta i mladih TK , Ivana Mijatović , koji su pozdravili sve prisutne i čestitali arhivistima njihov praznik.
Prisutnima se obratio direktor Arhiva TK, Omer Zulić koji je pozdravio sve pristne i čestitao Dan arhiva , te u svom govornom obraćanju podsjetio:
-Od osnivanja do danas Arhiv TK je prošao dugotrajan period stručnjaka, kadrovskog, materijalnog i profesionalnog usavršavanja , jačanja i uzdizanja do današnjeg nivoa respektabilne arhivske ustanove kako u BiH,tako i van njenih granica. Arhiv ima danas preduzetih preko 500 arhivskih fondova i zbirki.Poseban značaj predstavlja 34 zbirke i arhivska fonda i 173 raritetne knjige proglašene nacionalnim spomenikom BiH. U proteklih 68 godina Arhiv TK je organizovao više od više od 50 naučnih i stručnih skupova na kojima je učestovao impozantan broj eminentnih stručnjaka iz BiH i više Evropskih zemalja.
Priređeno je oko 100 arhivskih izložbi, gdje dominiraju tematske, pedagoške, trajno aktivne, te pokretne izložbe koje izlaze van okvira ne samo lokalne zajednice, nego i države.
Tokom proteklih decenija Arhiv je objavio preko 90 publikacija , stručnog i naučnog karaktera ,stručni radnici Arhiva su do sada objavili više stotina naučnih, stručnih radova u referentnim časopisima u BiH i Evropi , te tako dali ogroman doprinos razvoju ne samo arhivistike, već i historijske nauke, ali prezentacije arhivske građe, te dali podstrek jačanju svijesti o značaju kulturnog naslijeđa .
Kontinuirano je vršena nabavka savremene arhivske i informatičke opreme, te digitilizirano i mikrofilmovano 47 arhivskih fondova i zbirki. Zahvaljujući postignutim rezultatima , te stručnom i profesionalno motiviranom orjentacijom , Arhiv TK je postao Član svjetske arhivističke organizacije , odnosno Međunarodnog arhivskog vijeća (ICA) , te Međunarodnog instituta za moderne arhive ICARUS, , tijesno sarađuje sa brojnim arhivskim institucijama i asocijacijama u okruženju i Evropi, istakao je direktor Arhiva TK u svom izlaganju na ovoj svečanosti ,68 rođendana Arhiva TK .
Ovom prilikom na Dan 68 rođendana zaposlenica Arhiva TK , Hatidža Fetahagič je prije 20 godina zasnovala radni odnos prije 20 godina i ujedno slavi i ovaj svoj praznik na ovaj način.Kao izvanredna radnica koja je svakodnevno u kontaktu sa istraživačima i građanima sa raznim zahtijevima i drugim korisnicima, te je dobila posebno priznanje kolektiva. O svom radu ističe da je obim zaposlenih , metodologija i tehnologija arhiviranja arhivske građe proširena.Pored redovnog posla koji radimo svakodnevno , radimo i sa našim korisnicima u Arhivu i na terenu, ali radimo i na kulturnoj obrazovnoj djelatnosti.Obilježavamo sve datume koji se važni za Tuzlu, TK i BiH, pa tako obilježavamo i praznik osnivanja Arhiva TK, sa ponosom, naglasila je Hatidža.
Uz obilježavanje je održan i umjetničko kulturni program i kojem su učestovali učenici Osnovne škole „Sveti Franjo „ u Tuzli koji su uveličali ovaj značajni događaj.
Duška REBIĆ