Obilježeno 30 godina od oslobođenja Kalesije, Bakir Izetbegović dobio priznanje počasnog građanina

Na današnji dan 1992. godine, Općina Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u BiH. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23.maja Dana općine Kalesija.

Pobjednicima u krosu medalje i diplome uručili su predsjednik Sporstkog saveza Općine Kalesija Besim Mešić, savjetnik općinskog načelnika Rusmir Hasanović, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović i sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, saopćeno je iz Općine.

Nakon uličnog krosa upriličeno je otkrivanje „Cvijeta Srebrenice“ koji je postavljen na kružnom toku koji veže Ulicu Žrtava genocida u Srebrenici i kalesijsko naselje Olanovica.

„Cvijet Srebrenice“ otrili su općinski načelnik Sead Džafić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i uime premijera Vlade TK ministar finansija Suad Mustajbašić. Također, u povodu tridesete godišnjice od oslobođenja Kalesije, Džafić, Ramić i Mustajbašić su u promet pustili i novoizgrađenu ulicu u centru grada u dužini od oko 600 metara.

Delegacija Općine Kalesija, Općinskog vijeća, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, delegacija Vlade TK i Skupštine TK, predstavnici boračkih udruženja i organizacija, direktori javnih ustanova i institucija, članovi političkih stranaka i partija, nevladine organizacije i drugi građani položili su cvijeće i odali počast svim šehidima i poginulim borcima na centralnom spomen obilježju nakon čega je održana i svečana Akademija upriličena u povodu 23.maja.

Na Akademiji su pored općinskog načelnika Seada Džafića govorili i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić koji je prigodnim referatom prisjetio se svih ratnih dešavanja na ovim prostorima ali i istakao hrabrost kalesijskih boraca koji su nanijeli velike poraze agresoru.

Ovo je za nas rođendan, dan kada slavimo svoju slobodu. Tu slobodu su nam omogućili najhrabriji sinovi domovine BiH, naši poginuli borci, ratni vojni invalidi, demobilisani borci i svi drugi pripadnici časne i ponosne Armije RBiH. Kalesija ih nikada neće zaboraviti, kazao je općinski načelnik Sead Džafić, prenosi Fena.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić građanima Kalesije je čestitao Dan oslobođenja, rekavši da će ova općina imati prijatelja u Vladi TK kada je u pitanju realizacija projekata koji su za dobrobit građana Kalesije.

Na svečanoj Akademiji govorio je i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić istakavši da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

Prilikom obilježavanja Dana Općine Kalesija uručena su i priznanja. Najveće priznanje „Medalja sa zlatnim grbom“ uručena je Saneli Džafić iz Rainaca Donjih, dok su „Plaketu sa zlatnim grbom“ dobili Jedinstvena organizacija boraca JOB Kalesija, Nedžad Paloš iz Rainaca Donjih i Košarkaški klub Bosna Kalesija.

Uime nagrađenih obratio se Šemsudin Nasupović iz JOB-a rekavši da je ovo priznanje obaveza da u narednom periodu ovo udruženje još više radi na promociji i dokumentovanju svega što se zbivalo na ovim prostorima u toku agresije na BiH.

Također, općinski načelnik Sead Džafić je za doprinos razvoju i promociji općine Kalesija uručio i „Zahvalnice sa zlatnim grbom“ za Fadila Šljivića načelnika PU Kalesija, istaknutog ljekara Mugdima Bajrića i za Zijada Suljkanovića posthumno.

Odlukom Općinskog vijeća Kalesija dodijeljeno je i priznanje „Počasni građanin Kalesije“, a ono je pripalo Bakiru Izetbegoviću, a priznanje će biti uručeno naknadno.

Obilježavanju Dana općine Kalesija doprinos su dali i članovi i članice GKUD-a “Halisije” koji su nastupili na svečanoj Akademiji.

 

(tuzlainfo.ba)