Obilježeno 11 godina rada Galerije GM Tuzla

U organizaciji Udruženja za primjenjenu likovnu umjetnost i očuvanje kulturne baštine u Galeriji moderne i savremene umjetnosti ,Muzeju savremene umjetnosti , minijaturne kolekcije savremene umjetnosti “MESKA” , održana je promocija knjige “Enver Mandžić kolekcionarstvo kao sudbina” , izložba slika Ivana Mijatovića i izložba radova Enver Mandžić ”MANDŽIZMI”.

Ovaj neobičan i nesvakadašnji događaj je u Tuzli i širim prostorima zainteresovao  publiku da se odazove i prisustvuje ovom događaju.

O knjizi su govorili , autor knjige akademik Enver Mandžić, uz promotore Zlatka Dukića I Tihomira Knežičeka.Autor knjige Enver Mandžić se o predstavljanju knjige ponovo vratio u vrijeme i godine koje su navedene i opisane Zbirke koje je Mandžić formirao u toku svog preko 40 tematskih cjelina, , skupljanja predmeta, kaseta, kasetona, CD , CD Playri , LP ploča, pegli givikta , vaga, drvenih teniskih reketa , figura Bude, fotoaparata , kino kamera 8 mm, projektora za film 8 mm , likovna djela, filatelija, numizmatke , telefonske kartice i drugo.

I dok je publika slušala riječi promotora o knjizi sa zidova velikog galerijskog prostora svoje blještvilo od hiljadu boja su obasjavala cijeli prostor i utapali se u riječi sa zidova , sa izložbe radova Envera Mandžića pod nazivom “MANDŽIZMI”.Radovi su nastali obradom bižuterije i stvaranjem uradaka koji su originalni i unikatna djela.

Posebno se Mandžić osvrnuo na izložbu slika Ivana Mijatovića , čija je djela predstavio u velikom formatu, a ovom prilikom je želio da istakne da želi da sačuva sva djela Ivana Mijatovića , koji je naše gore list, rođen je u Zenici , završio je ALU BiH u Sarajevu, a od kraja rata živi i radi u Holandiji. Njegove tematske slike pripadaju kategoriji lirske apstrakcije.

Kako je istakao jedan od promotora knjige Mandžića, promotor i recenzent knjige Tihomir Knežiček, ovo je jednistvena publikacija pod nazivom “Kolekcionarstvo kao sudbina” u kojoj umjetnost čuva od zaborava onoga što smatramo nevažnim i bliskim. Iako svako od nas ima u sebi poriv za kolekcionarstvo, rijetki su kolekcionari koji svoje zbirke dijele sa drugima i na taj način doprinose postavci, da je kolekcionarstvo dobar učitelj i informacioni kanal koji nas uvodi u svjetove različitosti , uređaja i aparata koji nisu više u upotrebi, nebični predmeti ili ukrasne vrijednosti, a za Mandžića su  na istaknutom mjestu slike, minijature koje decenijama sakuplja i prikazuje javnosti u Muzeju minijature koje se nalaze u prostoru Galerije Mandžić.

Knjiga sa 337 stranica u boji prepuna je iznenađenja i informacija o kojima ni slutili nismo da su dostupne.Knjiga je kako kaže autor treća knjiga koja je izdata u BiH na temu kolekcionarstva, ali ni jedna ranije knjiga nisu sistematski opisale kolekcionarstvo i to sa primjerima eksponata koji su u vlasništvu Envera Mandžića.Knjiga svakako mora naći svoje mjesto u domu svakoga  ko želi da se prisjeti svojih kolekcija i kolekcionarske strasti, naglasio je Tihomir Knežiček.

Ova događaj je priređen baš u vrijeme 11 godina obilježavanja rada Galerije “GM” u Tuzli u isto vrijeme kada je počela sa radom prije 11 godina.

Duška Rebić