Obilježena 60. godišnjica RGGF-a u Tuzli

Piše: Duška Rebić

Obilježena je 60. godišnjica od formiranja Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli. Održan je muzički program uz himnu Bosne i Hercegovine i rudarsku himnu u izvođenju Muzičke škole.

Cvijeće su na spomen obilježja sa uklesanim imenima poginulih studenata u posljednjem ratu položili profesori i rektorica Univerziteta u Tuzli.

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet osnovan je 1958. godine, kao dio Univerziteta u Sarajevu. Po osnivanju Univerziteta u Tuzli, rudarsko-geološko-građevinski fakultet postao je tuzlanski fakultet.

“Presudan momenat za ovu visokoškolsku institucija bila je privreda ovog kraja. Veliki broj naučno-istraživačkih radova potvrđuju poziciju ovog fakulteta u regiji. Imamo u planu veliki projekat o jezeru Modrac, koji radimo u saradnji sa kolegama iz Ljubljane. Uz eksploataciju uglja vršit ćemo i sanaciju svih degradiranih površina.” – kazao je prof.dr. Kemal Gutić.

Rektorica Univerziteta, prof.dr. Nermina Hadžigrahić je čestitala godišnjicu osnivanja fakulteta. “Ova regija je izuzetno bogata a naučna istraživanja i istraživanja građevinskog fakulteta će donijeti dobrobit cijelome gradu”- istakla je rektorica Hadžigrahić.

Održana je promocija časopisa prof.dr. Rejhane Dervišević. Također je održana naučna konferencija „100 godina Husinske bune“ prof.dr. Tihomira Knežičeka.
Dekan  RGGF-a, Kemal Gutić najavio je da će obilježavanje trajati do 2021. godine, te najavio promociju knjiga akademika Envera Mandžića i prof. Tihomira Knežićeka  i održavanje NEOGEN konferencije 31. Maja 2021.godine. Istaknuto je da će početkom juna biti održana tradicionalna manifestacija „Skok preko kože“.