Obilježena 41. godišnjica smrti Josipa Broza Tita


U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona
(UABNOR-a) i Gradskog vijeća Tuzla uz prisustvo građana Tuzle na Kompleksu Slane Banje na bistu Josipa Broza Tita položeno je cvijeće i odata počast u vrijeme njegove smrti.
-Značaj ovog dana ne treba objašnjavati onima koji su se sjetili Josipa Broza Tita, a govoriti onima koji ga osporavaju, pljuju i blate ne vrijedi. Činjenice govore kakvo je bilo vrijeme u Jugoslaviji onda i ne vrijedi spominjati podatke koji su neprikosnoveni, historija ih je zapisala za sva vremena. Nacionalistima, fašistima, otpadnicima i šovinistima koji danas pljuju na Josipa Broza-Tita smetnja su oni koji ga poštuju i koji sjećanja na njega prenose na potomke. Veoma je bitno sjećati se istinskog sistema vrijednosti odnosa, poštovanja, uvažavanja i solidarnosti u vrijeme vladavineTita.
Velike su razlike između vremena tada i sada, sloboda je bila u svim sferama života, danas su to misaone imenice koji ni u udžbenicima nije moguće naći,”
–kazao je predsjednik UABNOR-a TK, Zlatko Dukić.

Prema riječima predsjednice Gradskog vijeća Tuzla i istoričarke Nataše Perić, sa istorijskog aspekta, Josip Broz Tito je bio veoma zanimljiva ličnost iz vremena socijalističkog sistema koji je tada djelovao. Danas imamo borbu za goli opstanak, a u Titovo vrijeme smo imali period blagostanja, istakla je Perić.

Josip Broz Tito rođen je 7. maja 1892. godine u Kumrovcu u Hrvatskoj, a u politički biro CKPJ uključen je  1934. godine. Za predsjednika SFRJ je izabran 1953. godine, a donošenjem novog ustava 1974. godine , postao je predsjednik bez ograničenja trajnog mandata. Život Josip Broza Tita je okončan 4. maja 1980. godine u 15:15h u Ljubljani, a ovu vijest sa velikom tugom su primili svi građani bivše Jugoslavije.


Duška REBIĆ