Obilježena 30 godišnjica III Tuzlanske brigade na Trgu slobode u Tuzli

Navršilo se 30 godina od formiranja III Tuzlanske brigade, koja je 19 juna 1992 godine prvi puta zvanično postrojena u bivšoj fabrici TTU u Mramoru, koju su činili radnici, rudari i građani.
Centralna manifestacija obilježavanja 30 godina od osnivanja III Tuzlanske brigade koja je dala zapažene rezultate u odbrani BiH i ovih prostora  je održana na Trgu slobode u Tuzli .
Prisutnima su se obratili jedan od komandanata ove brigade Mirsad Mujović i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
Kako je istakao ovom prilikom gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović , da nije bilo branilaca Tuzle okupljenih u sve tuzlanske brigade ,pa tako i u IIITuzlansku brigadu, Tuzla bi doživjela sudbinu okupiranog grada. U to vrijeme Tuzla se odbranila snagom hrabrosti, ljudskosti, zajedništvom antifašizma koje i danas njeguju nakadašnji pripadnici Armije BiH.
Prema riječima Mirsada Mujovića koji je bio jedan od komandanata ove brigade u periodu osnivanja borci brigade su se suprostavljali velikoj vojnoj sili u Evropi,sa malo naoružanja , ali je brigada u pogledu naoružanja postojala jača jer se dio oružja zarobljavao.
Prva borbena linija u samom početku bila je kod česme u Simin Hanu, odakle su III Tuzlanska brigada pomjerila položaje prema Majevici,tako da je bio pošteđeno borbeno dejstvo u svom okruženju , istakao je bivši komandant Mujović kojeg su neki borci posebno poštovali i cijenili.
Obilježavanje 30 godina od formiranja III Tuzlanske brigade prethodili su obilasci spomenika, mezarja i grobnih mjesta bivših komandanata , kao i odlikovanih najrabrijih sinova ove brigade.
U povodu obilježavanja 30 godina od osnivanja,na Trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba ratnih fotografija čiji su autori sami borci brigade uz pomoć istoričara i kustosa Muzeja Istočne Bosne , Nermina Ibrića koji su dali veliki doprinos da brojne fotografije ratnog i herojskog puta III Tuzlanske brigade ugleda svjetlo dana.
Na Trgu slobode je održan i kulturno-zabavni program u kojem su učestovali folklorni i muzički ansambl UKUD  Zvonko Cerić  i vokalni solista, pripadnik ove brigade Ismet Iko Hodžić.
Duška REBIĆ