Obilježena 29. godišnjica formiranja 2. Manevarske čete policije SJB Tuzla „DTV Partizan“


U povodu 29. godišnjice formiranja 2. Manevarske čete policije Stanice javne bezbjednosti Tuzla „DTV Partiza“ članovi Udruženja policije „Manevarac“ Tuzla posjetili su mjesto formiranja i spomen ploču ispred DTV Partizan i odali počast poginulim saborcima.


Član Udruženja 2. Manevarske čete, Edin Altumbabić je u svom podsjećanju na ovaj značajni događaj u istoriji Tuzle istakao da je 2. Manevarska četa dala nemjerljiv doprinos u odbrani Tuzle. “Značajna je njihova uloga u odbrani grada 15. maja na Brčanskoj Malti i u borbama na planini Majevici”, podsjetio je Altumbabić.


Nakon polaganja cvijeća ispred DTV „Partizan“, položeno je cvijeće i na spomen ploču ispred MZ „Stari Grad“, a održan je i okrugli sto na temu „Put i značaj formiranja manevarskih jedinica u odbrani Tuzle i BiH“.
Prema riječima Šemsudina Joldića, predsjednika Udruženja  „Manevarac“, na ovaj način se evocira uspomena na ovaj događaj. “Ovi datumi su važni, da bi ostali zaboravljeni i moraju ostati opomena mlađim generacijama, kako se zlo ne bi ponovilo”, – ističe Joldić.
Zbog koronavirusa, prema naredbama kriznog štaba u skladu sa mjerama COVID-19 reducirano je okupljanje.

Naše Udruženje je aktivno ovih dana, te će u skladu sa mogućnostima pomoći najugroženije članove i porodice poginulih, naglasio je Joldić.


Duška REBIĆ