Obilježen Svjetski dan zaštite ozonskog omotača


U organizaciji Saveza „EKO-ZELENI“TK u sali za sastanke TC „Dramar“ u Tuzli održano je obilježavanje Svjetskog dana zaštite  ozonskog omotača. Ovaj datum se obilježava od 1994. godine, a taj dan je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Cilj obilježavanja je da se naglasi važnost provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.


Ozonski sloj oko zemlje, pruža planeti zaštitu od štetnog dijela sunčanih zraka i čuva sav život našeg planeta. Količina ozona u atmosferi je relativno mala, a njegova važnost je ogromna. Pored toga što ovaj sloj ograničava štetno ultra ljubičasto zračenje i njegovo dostizanje do Zemlje, pruža zaštitu ljudskom zdravlju i čitavom ekosustavu.


Predsjednik Saveza „Eko zeleni TK“, prof.dr. Muhamed Omerović je istakao, da je došlo do oštećenja ozonskog omotača,  posljedice se primjećuju u biosferi. Ozonski omotač jeste oštećen, ali ako budemo poštovali Bečku konvenciju o zaštiti ozonskog omotača i druge deklaracije zasigurno je da ćemo unaprijediti kvalitet ozonskog omotača i na taj način ćemo zaštititi naše živote, naglasio je prof.Omerović, te dodao da je BiH potpisnica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, ali se malo radi na njihovoj implementaciji.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća primjećena je ozonska rupa, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka procesi u kojima atomi klora i broma iz plinovitih freona i halona razgrađuju molekule ozona. Postupno ukidanje i kontrola korištenja tvari koje oštečuju ozon i time ga smanjuje pomogle su u zaštiti ozonskog sloja za sadašnje i buduće generacije i značajno su doprinjele globalnim naporima u rješavanju klimatskih promjena, pojasnio je prof. Omerović.


Podršku obilježavanja ovog skupa dalo je Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštiti okolice TK, pa je ovom skupu prisustvovao potpredsjednik ministra Goran Mišić koji je ovom prilikom istakao da je važnost naglasiti da je oštećen ozonski omotač . Zahvaljujemo naporima na svjetskoj razini  širenja i zaustavljanje rupe u atmosferi koja štetno utiče na planetu zemlje. Moramo poduzeti određene mjere da bi se spriječio negativni uticaj na prirodu i očuvanje života na zemlji. Ovaj dan se obilježava širom svijeta kako bi se istakao značaj očuvanja ozonskog omotača, kazao je Mišić.


 Duška REBIĆ