Obilježen Svjetski dan učitelja

U povodu 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli upriličena je Svečana akademija. Ovom prigodom uručeno je ukupno 20 priznanja za životno djelo, 12 za nastavnike u osnovnim školama, šest za nastavnike u srednjim školama, jedno za nastavnika u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja i jedno priznanje za uposlenika Ministarstva obrazovanja i nauke.

Ovo je jubilarna, deseti po redu Svjetski dan učitelja, koji se slavi svečanom akademijom uz dodjelu priznanja u našem kantonu. Ovaj datum i njegovo obilježavanje, motivisani su, prije svega, odnosom prema uposlenicima u obrazovanju, odnosom prema časnoj profesiji učitelja.

„Ulaskom u učionice, pred vama je svakog dana velika odgovornost da učenicima prenesete znanja koja će biti primjenjiva u svakodnevnom životu i prilagođena izazovima budućnosti. U obavljanju ove iznimno važne zadaće, prenošenja znanja, najvećeg bogatstva koje postoji, potrebno je imati puno strpljenja i ljubavi, bez kojih ne bismo mogli ostvariti naš zajednički cilj – da djeca imaju sretno djetinjstvo, kvalitetno školovanje te u konačnici perspektivnu budućnost“ rekao je ministar obrazovanja, te podsjetio „u cilju boljeg uvida u potrebe svake osnovne i srednje škole, po prvi put od osnivanja Ministarstva, obišao sam svih 88 osnovnih i 32 srednje škole na području kantona.

S tim u vezi, kapitalna ulaganja u oblast obrazovanja značajno su povećana u skladu sa prioritetima školskih objekata. Uloženo je više od 10 miliona konvertibilnih maraka. Trenutno je u završnoj fazi izgradnja dvije škole i nekoliko fiskulturnih sala. U proteklom periodu izgrađene su tri nove škole, a na većini starih objekata izvršena je sanacija i rekonstrukcija stolarije, krovova, grijanja, mokrih čvorova, utopljavanje objekata, te su rađene i druge aktivnosti u cilju stvaranja boljih uslova učenicima i zaposlenicima“, istakao je ministar Muratović.

Premijer Suljkanović je u svom obraćanju također ukazao da uslovi u kojima nastavnici i profesori danas rade nisu idealni, da rad nije dovoljno vrednovan, te da, uprkos tome, nastavno osoblje ulaže maksimalne napore u obrazovanju i odgoju svakog učenika.

„Najveće priznanje za taj rad su brojni naraštaji mladih obrazovanih ljudi koji izlaze iz učionica. Imajući to u vidu, ove smo godine kroz visinu osnovice za obračun plaće i potpisane kolektivne ugovore u oblastima obrazovanja neke stvari popravili, te već iskazali namjeru i potpisali sporazume da i naredne godine, u skladu sa našim realnim mogućnostima, izvršimo i korekciju koeficijenata za obračun plaće, te tako pokažemo da istinski vrednujemo ono što nastavnici rade. Osim simboličnog povećanja plaće, nakon više od 10 godina povećat ćemo koeficijent za obračun plaće, kao pokazatelj složenosti nekog posla, i to je poruka koju želimo poslati. Poruka da vraćamo dignitet učiteljskoj profesiji. Uz ovaj materijalni segment, ove godine smo iskazali i namjeru da kroz 100%-tni iznos porodiljske naknade koju će primati naše prosvjetne radnice, pronatalnom politikom pokažemo koliko ih cijenimo i kao majke i uopšte žene u društvu“, rekao je premijer Suljkanović.

Ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović ovom prilikom je, prilikom uručenja priznanja istaknuo da se radi se o onima koji su tokom svog rada, zalaganjem i požrtvovanošću zaslužili da ponesu titulu „Naj učitelja“. To su nastavnici koji su preko svog poziva ostvarili svoje životno djelo.