Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Tuzli

Piše: Duška Rebić


Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se svake godine u Tuzli  27. januara na mjestu gdje je bila kapija Željezničke stanice. Sa ovog mjesta su odvođeni antifašisti, posebno Jevreji i drugi u logore smrti sa vagonima. Crvena armija je 27. januara 1945. godine oslobodila zarobljenike u logoru u Auschwitzu, pa se taj datum obilježava kao Međunarodni datum holokausta.

Na mjestu odakle su vođeni građani Tuzle u logore smrti izgrađeno je spomen obilježje „Suza“ koja asocira na vječne suze koje su na tom mjestu prolivene. I ove godine su predstavnici Grada Tuzle, predvođeni sa gradonačelnikom Grada Tuzle, Jasminom Imamovićem, predsjednicom Gradskog vijeća, Natašom Perić, zamjenicom Gradskog vijeća, Anom Pejić, te predsjednicom Jevrejske opštine Tuzla, Marinom Rajner i članovima porodica Jevreja odali počast i položili cvijeće na spomenik „Suzu“.


Kako je istakao gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović,

Mislili smo da neće biti ponovo ubijanja nedužnih naroda, ali se genocid ponovio u Srebrenici 1995. i u Ruandi 1994 .godine. Zbog fašizma, nacionalizma i rasizma bilo je masovnih ubijanja i u drugim krajevima svijeta, što je realna opasnost i u sadašnjosti,” kazao je gradonačelnik Imamović na obilježavanju.


Predsjednica Jevrejske opštine Tuzla, Marina Rajner je podsjetila da je jedan od glavnih ciljeva nacista bio iskorijeniti svaki uticaj Jevreja u njemačkoj politici, ekonomiji i kulturi. Nakon preuzimanja vlasti počela je realizacija antijevrejske kampanje, putem medija, škola i fakulteta. Nacistima je bio plan u logore smrti u Poljskoj, u Aušvicu, Birgenamu i Mathausenu ubijati Jevreje, Rome i druge antifašiste, a pravljeni su i logori u Jasenovcu u vrijeme NDH. Ubijeno je oko trećina Jevreja koji su živjeli u vrijeme Drugog svjetskog rata, veliki broj Roma oko četvrtinu do polovine i ostalih naroda, 586 građana Tuzle žrtve su fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu.


U logoru Aušvicu u Drugom svjetskom ratu ukupno je ubijeno milion ljudi, 960 hiljada Jevreja, 75 hiljada Poljaka, 21 hiljada Roma i 12 hiljada ostalih.

„U holokaustu nisu stradali samo Jevreji, ali svi Jevreji su stradali, ali podatak je da je u Tuzli prije rata bilo 390 Jevreja, a da se nakon rata vratilo njih 19” – kazala je predsjednica Jevrejske opštine u Tuzli, Marina Rajner.