Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

U povodu obilježavanja 22. maja, Dana policije TK, svečanim postrojavanjem policijske Jedinice za specijalnu podršku, odavanjem počasti, te defileom kroz ulice Tuzle počelo je obilježavanje ovog značajnog datuma za policiju TK.


Obilježavanju ovog datuma prisustvovali su predstavnici Skupštine TK, Vlada TK sa premijerom Kadrijom Hodžićem, te predstavnici udruženja koji okupljaju policajce, učesnike u odbrani BiH od agresije i predstavnici porodica poginulih policajaca u proteklom ratu 1992-1995. Delegacije su položile cvijeće na spomen obilježje ispred MUP-a i odali počast pripadnicima policije poginulim u proteklom ratu.


Ministar Unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Midhat Dobrnjić je čestitao svim pripadnicima policije njihov dan, te naglasio da će nastojati da se zajedničkim snagama stvore preduslovi kako bi se svi osjećali sigurnim. Idemo u tri smjera, u jačanje kadrovskih resursa, u stvaranje materijalnih i tehničkih uslova za to obavljanje. Pratit ćemo zakonodavni pravni okvir i nastojati ukloniti sva zakonodavna pravna rješenja koja nam stoje na putu da građanima pružimo sve što nam je zadaća, kazao je ministar Dobrnjić.


Predsjednik Skupštine TK, Slađan Ilić je istakao da se zakonodavna vlast ne miješa u operativni rad policije, ali su spremni da podrže sva zakonska rješenja kako bi se unaprijedili njihov rad. Tuzlanski kanton je jedan od dva kantona u FBiH koji je usvojio zakon o razdvajanju Uprave policije i MUP-a što su preporuke OHR i EU. Delegacija Vlade TK, na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem je čestitala svim pripadnicima policije ovaj dan, istakavši da Vlada Tuzlanskog kantona podržava nezavisnost rada policijskih stuktura imajući u vidu ostvarene rezultate policije. “Uz sve redovne aktivnosti policije tokom posljednjih godinu dana istaknut je doprinos službe u sprovođenju epidemioloških mjera cilju suzbijanja zaraze koronavirusa” – kazao je premijer Hodžić.


Direktor Uprave policije Ministarstva Unutrašnjih poslova TK, Dževad Korman je naglasio da je policijski posao prije svega častan, izuzetno težak i opasan. “Policija TK ulaže maksimalne napore u izvršavanju svojih poslova i zadataka. Policija je dovoljno obučena i dovoljno opremljena, iako opreme nije nikada dosta. Nadam se da je Vlada TK i prepoznala to i da ćemo u narednom periodu poraditi na materijalno – tehničkom opremanju naše policije, istakao je direktor Korman.

Duška REBIĆ