Obilježen Dan oslobođenja Tuzla

U povodu obilježavanja 02. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je položila cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli. Cvijeće je položeno na Spomen obilježje na Trnovcu, spomeniku Josipu Brozu Titu i narodnim herojima 1941.-1945., spomeniku antifašističkim borcima 1941.-1945., spomen obilježjima poginulim braniocima BiH i Tuzle 1992.-1995., zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama stradalim na tuzlanskoj Kapiji.

Drugog oktobra 1943. godine Tuzla je u II svjetskom ratu prvi put oslobođena i taj se dan obilježava kao Dan oslobođenja Tuzle.

Tuzla je tada bila najveća oslobođena teritorija u cijeloj Europi. Ipak, sloboda je trajala četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran, a definitvna sloboda došla je septembra 1944. godine.
Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona činili su ministrica kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Sandra Memić, ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar trgovine turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

(fejm.ba)